maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist

1.500.000 dopjes verzameld

Fifty-One Knokke-Heis zijn in 2019 samen met alle basisscholen van Knokke-Heist dopjes beginnen sparen! Dit ten voordele van de assistentiehonden van Vrienden der Blinden.

Blindengeleidehonden zijn niet alleen levenspartners, het zijn ook assistentiehonden. Ze zijn speciaal getraind om blinden en slechtzienden veilig doorheen het verkeer en langs obstakels te leiden. We spreken dan over zaken zoals containers, stoepborden, laaghangende takken, verkeersborden, verdwaalde vuilniszakken en zo kunnen we wel nog even doorgaan. Het is de bedoeling dat de gebruiker en de hond overal veilig langs en onderdoor kunnen.

Een blindengeleidehond kent een aantal trajecten naar locaties die voor de gebruiker belangrijk zijn zoals de bakker, de slager, hun werklocatie of de supermarkt. Een bekend misverstand is dat blindengeleidehonden overal de weg zouden weten. Maar niets is minder waar! De blinde moet zelf de route kennen en de hond sturen met commando’s. Tijdens die route wijst de hond op bepaalde punten, zoals: stoepranden, zijstraten, wijziging van hoogtes… Daarnaast kunnen een aantal commando’s gebruikt worden om de hond bepaalde zaken te laten aangeven. We denken dan aan: zoek het zebrapad, de trap, een deur, een zitplaats en talloze andere zaken. Op plaatsen waar de hond vaak komt, weet die echter zelf de weg. Een geleidehond mag tijdens zijn werk niet gevoerd of geaaid worden, dat zorgt voor afleiding van zijn werk. Het afdoen van de beugel is voor het dier een moment van rust en vrije tijd.

Eén van de belangrijkste taken van een blindengeleidehond is zijn intelligente ongehoorzaamheid beheersen. Kort gezegd: een geleidehond weigert een commando als dat gevaar oplevert voor hem en zijn baas.

De verzamelactie

Het resultaat is verbluffend : 4500 kg dopjes of 20 bigbags van 75.000 dopjes of in totaal 1.500.000 dopjes verzameld.  Alles voor de Vrienden der Blinden in Koksijde die met de verkoop van deze dopjes  financiering krijgen voor opleiding van assistentie- en blindgeleidehonden.

De scholen en leerlingen zelf werden beloond met een  boekenbon!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen