HomeZwinregioZeebrugge110 GWh hernieuwbare energie vanuit ICO

110 GWh hernieuwbare energie vanuit ICO

Engie is begonnen met de commerciële exploitatie van een windmolenpark van 44 MW in de haven van Zeebrugge, België, dat elektriciteit zal leveren aan de International Car Operators (ICO). Het project met 11 turbines zal ICO, een verwerker van roll-on/roll-off-vracht, helpen om koolstofneutraliteit te bereiken.

Het zal ongeveer 110 gigawattuur elektriciteit per jaar leveren, waardoor de uitstoot van koolstofdioxide jaarlijks met ongeveer 50.000 ton wordt verminderd.
De lokale energieproductie wordt onder meer gebruikt voor 308 elektrische oplaadpunten die in 2019 ook door Engie zijn geïnstalleerd.

Het elektrische oplaadeiland, met een totale capaciteit van 3,4MW, kan meer dan 20.000 elektrische voertuigen per week opladen met groene stroom.

Engie zei dat het windpark ook walstroom zal leveren voor schepen die aan de kade aangemeerd liggen.

Philippe Van Troeye, gedelegeerd bestuurder van Engie Benelux: “Engie, de grootste producent van hernieuwbare elektriciteit in België, wil een voortrekkersrol spelen in de overgang naar een koolstofneutrale toekomst en heeft ambitieuze doelstellingen: tegen 2030 willen we onze onshore windenergiecapaciteit opvoeren tot 1000MW.

“Met deze 11 windturbines met een totale capaciteit van 44MW op de ICO-terminal zijn we al een stap dichter bij het bereiken van die doelstelling.”

ICO-voorzitter Svein Steimler zei: “ICO wil niet alleen de grootste roll-on roll-off terminal ter wereld zijn, maar ook de groenste terminal door initiatieven als het gebruik van windturbines, zonnepanelen op de centra voor voertuigverwerking, waterterugwinsystemen voor de wasstraat – 500 auto’s wassen met slechts 20 liter regenwater – warmtepompen voor de verwarming van gebouwen, LED-terminalverlichting, EV-shuttleauto’s en in een later stadium walstroom voor schepen.”

Marc Adriansens, algemeen directeur van ICO Zeebrugge: “De automobielsector staat voor de meest radicale verandering in zijn geschiedenis. Zo zal duurzaamheid de norm worden en zal elektrificatie verder worden doorgevoerd in alle automerken. Als belangrijke speler in de sector willen we daarom klaar zijn voor de toekomst en hierop inspelen met de plaatsing van dit onshore windpark. “

Port of Zeebrugge chief executive Tom Hautekiet zei: “Port of Zeebrugge werkt actief verder aan een Clean Port. In het kader van energietransitie en duurzaamheid hebben we dan ook een ambitieuze kijk op de toekomst van onze haven.

“De omvang van ICO Windpark is een belangrijke schakel in de verduurzaming van de activiteiten in en rond de haven.”

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers