vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

2 nieuwe kerncentrales nabij onze grens?

De kerncentrale bij Borssele net over de grens langer open houden en twee nieuwe kleine kerncentrales erbij. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil Zeeland voor de zomer hierover duidelijkheid geven, in een kabinetsvisie. Zeeland is een ‘heel goede kandidaat’ om de Nederlandse capaciteit uit te breiden als het gaat om kernenergie, zei de minister vandaag tijdens zijn bezoek aan Zeeland.

Kernenergie is steeds duidelijker in beeld als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen en Zeeland wilde vandaag nogmaals benadrukken op die kar te willen springen. De provincie wil meewerken aan het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele en staat ook open voor de aanleg van meer (kleine) kerncentrales. Daar heeft de Nederlandse minister Rob Jetten wel oren naar.

In Zeeland kunnen binnen een jaar of zes twee kleine kerncentrales worden bijgebouwd, vertelde de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat tijdens het bezoek. Het zou dan gaan om een kerncentrale in Vlissingen-Oost en eentje in de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen, volgens de Bat. Het zijn kleinere centrales die komen op plaatsen waar de industrie veel energie nodig heeft, terwijl die sector straks geen gebruik meer mag maken van fossiele brandstoffen.

Jetten bracht maandag een bezoek aan onze buurprovincie Zeeland, samen met zijn collega-minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Adriaansens werd bij Dockwize bijgepraat over onder meer nieuwe manieren om windmolens te onderhouden. Jetten kreeg van de HZ University of Applied Sciences meer te horen over de nieuwe hbo-opleiding Energietransitie Engineer, die in september start. Nu al oefenen studenten in een groot laboratorium in het gebouw van Scalda in Vlissingen met proefopstellingen, als het gaat om waterstof en windenergie.

2 REACTIES

  1. Waarom plaatsen ze hun rommel toch zo graag zo dicht mogelijk bij een ander? Heeft Nederland geen kustlijn genoeg? Zij hebben meer dan 300 km kustlijn terwijl wij maar een 65 km hebben en toch … In Frankrijk zouden ze vlakbij onze grens mega-windmolens willen plaatsen niettegenstaande ze een kust hebben van enkele duizenden kilometer. Toch zou dat hier moeten komen en omdat onze regering uit de hand van Frankrijk eet (als het regent in Parijs druppelt het in Brussel) zullen ze er wel komen ook, wat o.a. zeer nefast zou zijn voor onze visserij en de scheepvaart naar onze havens in het algemeen.

  2. België moet blijkbaar over een afstand van vele kilometers aan d buurlanden een commodo et in commodo uitvoeren, Nederland beslist, zonder België te kennen (?)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen