Home Knokke-Heist Park 58 krijgt erkenning als natuurreservaat

Park 58 krijgt erkenning als natuurreservaat

Door inspanningen van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) telt Vlaanderen voor het eerst meer dan 21.000 hectare erkend natuurreservaat. Demir werkte op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg, waardoor 682,5 hectare of het equivalent van ruim duizend voetbalvelden extra natuurgebied onder effectief natuurbeheer komen.

Demirs voorganger startte in 2019 met het wegwerken van de stapel dossiers, die nog dateren van de periode voor 2017. Demir werkte nu op amper drie maanden tijd de achterstand volledig weg door maar liefst 51 natuurgebieden te erkennen met een gezamenlijke oppervlakte van ruim duizend voetbalvelden.

De 51 gebieden komen nu onder het beheer van Natuurpunt waaronder Park 58 in onze gemeente.. De verenigingen ontvangen door de erkenningen vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies. “Op dit moment beheren talloze verenigingen samen al meer dan het dubbele in oppervlakte natuurreservaat dan de Vlaamse overheid zelf. Door de erkenning komen zij jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van de gebieden verder te verhogen”, zegt Demir.

Park 58 (7 ha) heeft zijn uitzonderlijke naam te danken aan de wereldexpo van 1958. Hierbij werd een deel van het duingebied ingericht als park. Een ander deel bleef onaangeroerd en op deze plaatsen is er een zeer interessante flora te vinden.

Het park werd lange tijd verwaarloosd en dreigde dicht te groeien met Duindoorn en Amerikaanse vogelkers. Om dit tegen te gaan en dit pareltje aan de kust te redden, startte de plaatselijke natuurvereniging er in 1987 met beheerwerken. Uiteindelijk sloten  Natuurpunt Knokke-Heist en de gemeente, eigenaar van het gebied, een overeenkomst. Tegenwoordig staat Natuurpunt in voor het beheer van de natuur en moet de gemeente de verharde paden en het aangeplante plantsoen onderhouden. Dankzij deze beheerwerken zijn de belangrijkste duingraslanden in hun oorspronkelijke glorie hersteld en kun je er bijna alle typische planten van middeloud, kalkrijk duin aantreffen.

Je treft er Geel zonneroosje, Gewone vleugeltjesbloem, Grote tijm, Kuifhyacint, Nacht- en Kegelsilene en vele andere aan. Op deze zeldzame planten komen ook heel wat zeldzame dieren voor.

Het gebied is toegankelijk voor het grote publiek en Natuurpunt Knokke-Heist organiseert er geleide natuurwandelingen.

In de andere erkende natuurgebieden kan het ook gaan om verlaten akkers die omgevormd worden naar soortenrijk grasland of bos, maar dus evengoed om een bestaand bos zoals Park 58. “Voor elk erkend reservaat moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die er floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten. Een win-win dus voor mens én natuur”, besluit de minister.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here