Home Knokke-Heist We zijn nog steeds een Bijenvriendelijke gemeente

We zijn nog steeds een Bijenvriendelijke gemeente

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging in 2019 voor de vijfde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. Uit een selecte groep steden en gemeenten (waaronder ook Knokke-Heist) die een kwaliteitslabel van 3 bijen haalden, kwam dit keer de stad Hasselt als eindwinnaar uit de bijenkorf. De hoofdstad van Limburg volgt zo Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen, die de zoektocht naar de bijenvriendelijkste gemeente in opdracht van het Departement Omgeving uitvoert.

Twaalf nieuwe gemeenten

Aan de wedstrijd namen 52 gemeentebesturen deel die bijenvriendelijk groenbeheer en campagnes hadden opgezet. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. Uiteindelijk kregen 49 laureaten in 2019 een bijenbord met één, twee of drie bijtjes afhankelijk van hun bijenvriendelijke acties rond planten, beheer, bijeninstallaties, sensibilisering of een bijenwerkgroep. Uit de groep met drie bijtjes werd de winnaar gekozen.

De kaart met gemeenten die de afgelopen jaren laureaat waren van de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente, raakt trouwens steeds meer gevuld.

Ook in 2020 wedstrijd en Week van de Bij

Het Departement Omgeving zet in samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2020 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2020 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. De week van de Blij loopt van 31 mei tot en met 7 juni 2020. Het openingsfeest vindt plaats op 31 mei in het Limburgse Bokrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here