Home Cultuur De Krant van West-Vlaanderen gaat extra inzetten op provinciaal nieuws

De Krant van West-Vlaanderen gaat extra inzetten op provinciaal nieuws

Afgelopen vrijdag lag de eerste editie in de rekken van de vernieuwde Krant van West-Vlaanderen. De belangrijkste verandering is dat het gemeentelijke nieuws, dat vroeger op de voorpagina stond, naar een afzonderlijke katern verhuist. De Krant van West-Vlaanderen wil extra inzetten op provinciaal nieuws.

Voor het dagelijkse lokale nieuw uit Knokke-Heist kun je zoals steeds in je huidige digitale krant terecht. (Gratis abonnement? Klik hier) De Krant van West-Vlaanderen in printversie bij je krantenhandelaar is dan ook de ideale aanvulling.

Trouwe lezers van de Krant van West-Vlaanderen zullen even opkijken. Hun vertrouwde krant ziet er niet alleen anders uit, ook inhoudelijk vaart de redactie voortaan een andere koers. Meer dan ooit wil de Krant van West-Vlaanderen een provinciale krant worden, met nieuws dus dat voor alle West-Vlamingen van belang is. Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “We willen onze blik verruimen en alles brengen wat voor onze provincie van belang is. Dat betekent dat ook beslissingen die in Brussel genomen worden bijvoorbeeld, maar een impact hebben hier, ruimer aan bod zullen komen”. De aandacht voor gemeentelijk nieuws blijft, maar die artikels komen in een ruime, afzonderlijke katern in het midden van de krant. 

West-Vlamingen verbinden 

Naast info over West-Vlaanderen wil de krant ook een actieve rol spelen om het wij-gevoel in onze provincie te versterken. “Uit een onderzoek van de provincie blijkt dat mensen hier zich in de eerste plaats West-Vlaming voelen”, zegt Casteleyn, “dan Belg en dan pas inwoner van een bepaalde stad of gemeente. De mensen hier zijn dus fier – ‘preus’ beter gezegd – om West-Vlaming te zijn en daar willen we op inspelen. In onze krant komt onder meer een rubriek waarin we West-Vlamingen oproepen om andere West-Vlamingen te helpen. Deze week gaat het bijvoorbeeld om een man die bij een brand 200.000 strips verloren is. We vragen mensen om hem hun strips te schenken zodat hij zijn collectie weer wat kan opbouwen na de ramp”. 

Subtiele face-lift 

Samen met de inhoud is ook aan de vorm van de Krant van West-Vlaanderen gewerkt. Vormgever Arnout Nilis: “We hebben niet al te sterk willen ingrijpen. We hebben een trouw publiek dat zeer gehecht is aan hoe de krant er uitziet. Toch hebben we een aantal subtiele veranderingen doorgevoerd. We hebben vooral voor iets meer ademruimte gezorgd, iets meer wit op de pagina’s, zodat het wat rustiger wordt. Daarnaast kiezen we, vooral in de provinciale katern, voor de beste foto’s en illustraties.” 

Van acht naar vijf edities

Een laatste opvallende verandering is dat de edities voor Waregem, Tielt en Torhout verdwijnen. “We gaan dus van acht naar vijf edities”, verduidelijkt Bart Casteleyn, “maar dat valt samen met hoe de provincie ook officieel wordt ingedeeld. Uiteraard blijven we die regio’s coveren, het verschil is dat het nieuws van de regio Waregem bij de katern Kortrijk-Menen komt, dat van Tielt bij Roeselare-Izegem en dat van Torhout bij Brugge.”