Home Justitie Serge G. kreeg 30 maanden voorwaardelijk

Serge G. kreeg 30 maanden voorwaardelijk

advocaat Johan Platteau

Het openbaar ministerie eiste twee jaar effectieve celstraf voor een 59-jarige man uit onze gemeente die zich valselijk uitgaf voor een gefortuneerde zakenman en beloofde om 225 miljoen euro te pompen in een nieuwe wielerploeg rond Greg Van Avermaet. De man bleek in werkelijkheid een straatarme fantast. Zijn advocate vroeg de vrijspraak, maar kreeg 30 maand voorwaardelijk. Waardoor hij wel meteen de gevangenis mag verlaten.  “Hij is een sukkelaar en een leugenaar, maar geen oplichter”. De vraag is volgens zijn advocaat Johan Platteau niet: Waar moet hij naar toe?

De toekomst van de wielerploeg rond olympisch kampioen Greg Van Avermaet hing in 2018 lange tijd aan een zijden draadje. Manager Jim Ochowicz zocht een nieuwe hoofdsponsor voor BMC Racing Team, na het overlijden van sterke man Andy Rihs. In die periode werkte ook de Zwitserse Luxemburger Marc Biver aan een nieuwe wielerploeg. De voormalig manager van Astana werd in het voorjaar van 2018 via mail benaderd door een potentiële geldschieter uit onze gemeente.

Serge G. zou verspreid over negen seizoenen bereid geweest zijn om 225 miljoen euro in de nieuwe ploeg te pompen. In de media was indertijd zelfs sprake van 320 miljoen euro. De ruggengraat van het team van Biver zou dan gevormd worden door toenmalige BMC-renners zoals Greg Van Avermaet, Dylan Teuns en Stefan Küng. Eind juni 2018 geloofde Biver nog in het project, maar in die periode werd snel duidelijk dat Serge G. een fantast bleek te zijn.

Op meerdere afspraken, onder andere in Nice, kwam de vermeende geldschieter gewoon niet opdagen.

Hij legde ook nooit een bankgarantie voor. Biver en zijn advocaten legden uiteindelijk bij de Brugse onderzoeksrechter klacht neer wegens oplichting. Naar aanleiding van die klacht werd de verdachte op 18 april aangehouden door de onderzoeksrechter. Na zijn arrestatie bleek ook Israel Cycling Academy het slachtoffer te zijn geworden van de man.

Serge G. beweerde 22 miljoen dollar uit een erfenis in het Israëlische pro-continentale wielerteam te pompen, maar ook daar kwam dus niets van in huis. G. had van het team wel al een fiets gekregen. G. zou naar eigen zeggen worstelen met psychische problemen, maar volgens de gerechtspsychiater was hij wel degelijk toerekeningsvatbaar.

Aan Marc Biver moet Serge G.  nu duizend euro schadevergoeding betalen voor het imagoverlies dat die hij leed.