Home Justitie Vrijgesproken voor twaalf brandstichtingen

Vrijgesproken voor twaalf brandstichtingen

Nieuws uit de Brugse rechtbank

Een stadsgenoot (39) is door een Brugse rechter maandagmorgen vrijgesproken voor twaalf brandstichtingen in kelders of parkeergarages onder appartementsgebouwen in onze gemeente. B.M. riskeerde 4 jaar cel, maar de rechtbank achtte de twijfel in het dossier te groot om hem te veroordelen.

Volgens het Openbaar Ministerie was hij de persoon die meer dan vier jaar geleden de zware brand veroorzaakte onder het appartementsgebouw Bernini II, in de Leopoldlaan in Knokke-Heist. In de nacht van 9 op 10 augustus 2015 zagen drie tieners rond 5 uur rook komen uit de ondergrondse parkeergarage. Beneden bleken verschillende wagens in lichterlaaie te staan. Tien aanwezige bewoners werden meteen geëvacueerd. Vijf van hen ademden teveel rook in en moesten overgebracht worden naar het ziekenhuis. Het blussen van de brand bleek een flinke kluif voor de brandweer. Het duurde liefst drie uur voor zij de vlammen onder controle hadden. De parkeergarage moest gestut worden en acht wagens gingen in de vlammen op. Meer dan vier jaar later vordert de verzekeringsmaatschappij meer dan een half miljoen euro terug. Tevergeefs blijkt nu.

“De speurders hanteerden een tunnelvisie”, zegt advocaat Yen Buytaert. Hij vroeg eerder al de vrijspraak voor zijn cliënt. “Tijdens het onderzoek kwam een andere verdachte in beeld. Hij had een sleutel van de garage waar de zwaarste brand ontstond en dook de morgen na de brand plots op aan dat gebouw. Wat deed hij daar en waarom was hij minder verdacht dan mijn cliënt? Bovendien oordeelde de branddeskundige dat die zwaarste brand niét aangestoken werd en een accidentele oorzaak kende. Een deskundige van de verzekeringsmaatschappij oordeelde nadien dat het vuur mogelijk ontstond door benzine onder de dieselwagen van mijn cliënt. Maar ook hij gaf geen uitsluitsel over de precieze oorzaak.” De rechter oordeelde dan ook dat er te weinig bewijst was om de schuld in de schoenen van B.M. te schuiven.

Bron: HLN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here