Home Cultuur Geen kaars maar een beer voor je raam in Knokke-Heist

Geen kaars maar een beer voor je raam in Knokke-Heist

Je merkte het misschien al op tijdens je coronawandeling in Knokke-Heist al op: hier en daar zitten knuffelberen aan het raam. Dat is het gevolg van een populaire oproep op sociale media: plaats een knuffelbeer aan je raam, en ga met je kinderen op berenjacht.

‘Omdat speeltuinen ook in onze gemeente gesloten zijn, is er wat extra creativiteit nodig om het buitenspelen spannend te houden’, klinkt het op Facebookpagina ‘berenjacht in tijde van covid19’. ‘De regels van de berenjacht zijn simpel: plaats een beer aan je eigen raam, liefst met een leuke tekst en zoek tijdens een wandeling in jouw buurt naar andere beren.’

Op die manier komen er steeds meer beren even aan het venster piepen in ons land. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit leuk. De berenjacht is het gevolg van een oproep die gehoor kreeg op verschillende Facebookpagina’s en in buurt-whatsappgroepen.

De berenjacht komt overgewaaid uit Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het populaire prentenboek uit 1995, ‘We gaan op berenjacht’, diende als inspiratie. Ook onze fotograaf Yvan Kaux kon intussen een beer vinden. Berefoto’s zijn welkom op redactie@kneistikrant.be

4 REACTIES

 1. De reactie van bovenstaande J.O. is heel begrijpelijk maar niet geheel terecht…wie zal op “berenjacht” gaan ???
  Enkel en alleen nog heel jonge kleuters, akkoord binnen blijven is de regel, maar denk dat je met kleine kinderen toch geen grote berenjacht kan houden, na korte tijd zijn ze moe maar wel blij beren te hebben gevonden.
  Ook is het beter met hen eens ‘op jacht’ te gaan dan hen mee te moeten nemen naar de winkel, probeer hen dat maar eens wijs te maken, die jacht is zelfs in mijn optie veel beter, in de winkel, meestal een warenhuis is het veeeeel moeilijker hen op veilig afstand te houden .
  Ook wonen er nogal wat ouders met peuters niet in grote paleizen met een grote tuin, kunnen hun kroost toch ook de hele dag niet voor een of ander scherm zetten, ik vrees zelfs dat alles nog een lange tijd kan duren, hopelijk heb ik het mis… maar hoor net het nieuws die niet goed klinkt…de ‘piek’ is nog niet bereikt.
  Nogmaals, begrijp volkomen het aangeven van J. O., maar stel je ook eens in de plaats van die ouders die het ook goed voor hebben met hun kinderen…moeilijk hoor !!

  Nog zoiets, minister Magie De Block zei in een heel paniekerige toon, na een wending te hebben genomen van 360° , “blijf in uw kot”…kwam heel duidelijk maar ook heel hard aan, heb zopas een buurvrouw geholpen met boodschappen, ’t mens is 88 jaar, wel nog heel ‘kwiek’, was ervan overtuigd dat ze geen stap meer buiten kon/mocht zetten, zag haar in haar bescheiden tuintje lopen met een soort van masker aan, dacht dat dat virus haar daar kon besmetten.

 2. Geachte redactie,
  Dit is niet alleen een bekommernis maar zo nu iets promoten is zondigen tegen alle opgelegde regels om ons van Corona af te helpen. Ook de Gouverneur vraagt om na te denken of verplaatsingen, zelfs de essentiële echt nodig zijn.
  De impact van dergelijke berichten, ook die van de gemeente, kan zeer gevaarlijk zijn.
  Draag zorg voor elkaar en blijf zoveel mogelijk thuis

 3. Vandaag 24 maart las ik in uw krant “Geen kaars maar een beer voor je raam in Knokke-Heist”.
  Weliswaar goed bedoeld maar met een dergelijk bericht spoort u gezinnen met kleuters aan om op stap te gaan op zoek naar beertjes door heel Knokke-Heist, daar waar virologen mensen juist aansporen om thuis te blijven of zoveel mogelijk recreatief in de onmiddellijke omgeving van hun woonst te blijven.
  Vandaag nog staat in de Krant van West-Vlaanderen het volgende:
  “De gouverneur roept op om goed na te denken voor je een verplaatsing maakt of deze essentieel is. Ook naar de winkel gaan moet niet elke dag. Hoe minder mensen dagelijks gaan winkelen, hoe minder kans op besmettingen.”
  Met andere woorden het devies van de Gouverneur is zo veel mogelijk thuis te blijven.
  De federale maatregelen zijn toch ook duidelijk:
  (1) Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:
  • Behalve om naar het werk te gaan
  • Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen)
  • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren
  Welnu, voor de goede lezer: de aanhef is dat de burgers moeten thuis blijven. Behalve (en dat zijn dan de uitzonderingen) om naar het werk te gaan of voor essentiële verplaatsingen. Dat zijn de primerende regels.
  Lichaamsbeweging in de buitenlucht etc. is daar ondergeschikt aan. Dit is niet essentieel maar toegelaten, echter niet in de ruime of uitgebreide omgeving van de woonst. Dat is hetgeen men tussen de regels zou moeten lezen. En dat is ook wat de Gouverneur nog eens beklemtoont.
  Die berenjacht kan derhalve niet. In heel Knokke-Heist zal men nu op berenjacht gaan. Dit is onverantwoord. Er bestaan nu al Google Beren Maps. Welke idioot is daarmee gestart?
  Uw boodschap zou moeten zijn in niet mis te verstane regels dat de mensen zich houden aan die beperkingen. Misschien nog duidelijker de beleidsverantwoordelijken zouden de afstand moeten vastleggen waarbinnen dewelke die lichaamsbeweging kan naar de geest van de regelgever.
  Willen we Corona echt klein krijgen dan is er discipline nodig en kunnen we verspreiding van tegenstrijdige interpretaties nu missen als kiespijn.
  Ik hoop, zoals zovele burgers in deze stad, dat u de o zo groot nodige duidelijkheid zou willen scheppen.
  Vriendelijke groet,
  Jos Odeurs

  • Geachte heer Odeurs, het is inderdaad een nationale campagne. Die moeder of vader met kind moet aanzetten om even buiten te komen in de eigen omgeving en dus niet in bossen, op het strand of parken in groep. We delen uw bekommernis en rekenen net als u op het gezonde verstand van de ouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here