Home Knokke-Heist “Mor eet bijst ook eu bitje vis” (eet ondertussen ook een beetje...

“Mor eet bijst ook eu bitje vis” (eet ondertussen ook een beetje vis)

Corona, corona, corona het gespreksonderwerp nummer 1 bij iedereen, zegt visser Tom Vantorre in een post op Facebook.

“De quarantaine zijn wij sowieso al gewend , zo’n gemiddeld 220 dagen per jaar en een lange tijd je gezin , familie en vrienden moeten missen is ons ook niet vreemd. Maar nu meer dan ooit zit iedereen toch met zijn gedachten thuis en toch blijven ook wij onze job verder doen, zonder ook maar 1 iets te willen afdoen van de echte helden die werken in de hospitalen , verzorging , enz, zegt Vantorre. In onze gezinnen is het niet meer dan normaal dat de pappa heel weinig thuis is en klaart de vissersvrouw met kinderen en werk de klus wel , maar in deze tijd van corona blijkt dit toch een nog grotere opgave dan het al was. Zoals iedereen worden ook wij getroffen door heel die toestand met als grootste gevolg het dalen van de visprijzen , dat is dus rechtstreeks in onze portemonnee. Moeilijke toestanden allemaal , en toch een klein woordje dank naar sommige van onze reders die het schip varende houden zodanig ook wij niet volledig onze broodwinning kwijt zijn. Zoiets blijft niet duren natuurlijk , het moet rendabel blijven. Wat jullie mensen thuis allemaal doen voor het bedanken van de verzorgers , dokters , ect is geweldig. Wij vissers vragen dit ook niet , zo’n grote helden zijn wij niet. Het enige wat wij vragen is eet vis , koop onze noordzeevis en steun zo onze sector en gezinnen. Dus , okay , goed , bluf in je kot ! Mor eet bijst ook eu bitje vis!”, besluit Tom Vantorre

Op de Vlaamse Visveiling zijn de prijzen voor de vis gekelderd door de coronacrisis.

Vooral de betere soorten als tong als tarbot brengen door de sluiting van de restaurants heel wat minder op. Een aantal reders beslisten om voorlopig niet meer uit te varen naar de verre visgronden tot de visprijzen weer beter zijn.

Over alle vissoorten samen is er een daling tot veertig procent.  Supermarkten en viswinkels zijn nog open, maar door de strengere voorzorgsmaatregelen is er blijkbaar ook minder vraag naar vis. Bovendien hamsteren de mensen tegenwoordig liever in droge voeding. Zolang de prijzen laag zijn, schakelt een aantal reders nu al over op het jaarlijks groot onderhoud van hun vaartuig.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. En dat betekent dat de consument minder betaalt voor zijn visje Vorig jaar voerde de Vlaamse vissersvloot ruim 19.000 ton vis aan met een waarde van net geen 81 miljoen euro.

1 REACTIE

  1. Tip: zet iedere dag een gerecht met vis in de kijker op kneistikrant, een soort dagelijkse kost maar met VIS
    (Ideaal voor Geert 🙈)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here