Home Politie Quick Response Team- Corona start in 3 politiezones en wil meer duidelijkheid

Quick Response Team- Corona start in 3 politiezones en wil meer duidelijkheid

Dat naast de zorgsector ook de politiezones zich grondig moeten herorganiseren tijdens deze Coronacrisis, staat buiten kijf. De politie wordt massaal ingezet om toe te zien of de federale Coronamaatregelen worden nageleefd. Tegelijk moeten de politiemensen zichzelf ook zo goed als het kan proberen te beschermen. Daarom werken ook bij de politie mensen van thuis uit, is er spreiding op kantoor en werkt men zoveel mogelijk in shifts. Hoewel elke politiezone zijn eigen lokale aandachtspunten heeft, is het ook opportuun om waar mogelijk de handen in mekaar te slaan. Politie Brugge, Damme/Knokke-Heist en Blankenberge-Zuienkerke staken vorige week al de koppen bij mekaar in het kader van de oprichting van een Quick Response Team – Corona. Dat team gaat vanaf woensdag 25 maart 2020 aan de slag.

Nicholas Paelinck

ONDERTUSSEN: De lokale politie vraagt meer duidelijkheid over de regels die gelden buitenshuis. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sinds vorige week woensdag zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Alleen of met twee wandelen, lopen en fietsen mag wel nog, maar het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe ver u van uw woning weg mag gaan. “Is dat één kilometer, is dat 20 kilometer, wat moeten we daarmee doen?”, vraagt Nicholas Paelinck van de vaste commissie lokale politie. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) wil niet vooruitlopen op de zaak.

Met het Quick Response Team- Corona zijn de 3 politiezones helemaal voorbereid om kordater en op een medisch verantwoorde manier tussen te komen bij interventies waarbij het risico op besmetting met het Coronavirus vrij groot is. Het team zal actief zijn op het volledige grondgebied van de politiezones Brugge, Blankenberge-Zuienkerke en Damme/Knokke-Heist.

Het QRT-Corona is een speciale patrouille volledig uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Het team zal tussenkomen als blijkt dat een politionele interventie noodzakelijk is en er sterke vermoedens zijn van Corona besmette personen. Dit kan het geval zijn bij tussenkomsten in ziekenhuizen, jeugdinstellingen, psychiatrische instellingen, de triagepunten Corona enz. Daarnaast kunnen de zones het team ook inschakelen bij reguliere tussenkomsten waarbij coronapatiënten betrokken zijn. De interventies situeren zich dus vooral op vlak van veiligheid en gezondheid. Het team zal niet interveniëren in de gevangenis of het centrum voor illegalen. 

QRT-Corona zal werken in een beurtrolsysteem, waarbij afwisselend een team uit één van de drie politiezones actief zal zijn. Het team werkt in twee shiften.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here