vrijdag, december 1, 2023
HomeSluisEen Diepgaande Blik op 'Roof, Ruil en Politiek' door Prof.dr. Pieter ter...

Een Diepgaande Blik op ‘Roof, Ruil en Politiek’ door Prof.dr. Pieter ter Keurs

Op 24 november 2023 zal in het historische Belfort van Sluis een bijzonder evenement plaatsvinden. Professor P.J. (Pieter) ter Keurs, een autoriteit op het gebied van antropologie en museologie, zal spreken over “Roof, Ruil en Politiek,” een onderwerp dat resonantie vindt in hedendaagse culturele en politieke discussies over de restitutie van kunstvoorwerpen.

De Cleveringa-lezing, georganiseerd door de Stichting J.H. van Dale, belooft een verlichtende avond te worden waarin ter Keurs de fijne lijn onderzoekt tussen cultureel erfgoed en de eigendomsrechten die door historische gebeurtenissen zijn vertroebeld. Met voorbeelden van teruggaven aan Indonesië en Sri Lanka en de complexiteit van de teruggave van nazi-roofkunst, belicht de professor de veelzijdige aspecten van restitutie, waaronder juridische dilemma’s, politieke belangen en emotionele betrokkenheid.

Het programma start om 19.30 uur met een ontvangst, gevolgd door de opening om 20.00 uur door Prof. Dr. Rietje van Dam-Mieras. Na de lezing, die een uur zal duren, kunnen gasten napraten onder het genot van een drankje en een hapje.

De toegang is vrij, maar geïnteresseerden worden aangemoedigd om zich vooraf aan te melden via het aanmeldformulier beschikbaar gesteld door het Leids Universiteits Fonds. Meer details en updates over het evenement zullen beschikbaar zijn via de officiële kanalen.