vrijdag, december 8, 2023
HomeDammeDamme Herdenkt Verkeersslachtoffers op Werelddag met Plechtigheid in Vivenkapelle

Damme Herdenkt Verkeersslachtoffers op Werelddag met Plechtigheid in Vivenkapelle

De stad Damme bereidt zich voor op een bijzondere herdenkingsplechtigheid op zondag 19 november ter ere van de slachtoffers van verkeersongevallen. Deze herdenking, die plaatsvindt op de Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers, heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de impact van verkeersongevallen en de noodzaak van veilig verkeer.

In de politiezone Damme/Knokke-Heist zijn tussen januari en oktober 2023 aanzienlijke aantallen slachtoffers gevallen: één dodelijk ongeval, 166 lichtgewonden en 22 zwaargewonden. Deze cijfers benadrukken de ernst van de situatie en de noodzaak voor dergelijke herdenkingen.

De herdenkingsplechtigheid zal plaatsvinden om 11 uur aan het Bradericplein in Vivenkapelle, een strategisch belangrijk knooppunt in de stad. Dit plein verbindt essentiële routes naar werk- en schoolbestemmingen en staat symbool voor de dagelijkse verkeersdrukte waarmee inwoners geconfronteerd worden.

Een uniek aspect van deze herdenking is dat het verkeer op het rond punt van Vivenkapelle tijdelijk stilgelegd wordt, waarbij de duur van de stilte evenredig is aan het aantal verkeersslachtoffers sinds de vorige herdenking, uitgedrukt in seconden. Dit krachtige gebaar dient als een moment van reflectie en respect voor de verloren levens en de getroffen families en vrienden.

Burgemeester Joachim Coens benadrukt het belang van deze herdenking: “Voor familie en vrienden van slachtoffers kan een verkeersongeval een enorme impact hebben, vooral als het fatale gevolgen heeft. Als beleidsmakers voelen we een diepe verantwoordelijkheid om bewustzijn te creëren voor verkeersveiligheid en streven we ernaar toekomstige ongevallen te voorkomen.”