vrijdag, december 1, 2023
HomeZoute.StyleKoningsdag stond in het Licht van de Nieuwe Adel: Eerbetoon en Versterking...

Koningsdag stond in het Licht van de Nieuwe Adel: Eerbetoon en Versterking van Koninklijk Imago

Op Koningsdag, een dag van nationaal belang, vond er een bijzondere ceremonie plaats waarbij koning Filip nieuwe adellijke titels uitreikte. Ook dit jaar kregen ook wat plusinwoners van Knokke-Heist deze eer. De ceremonie, die plaatsvond te midden van een rijke historische context, benadrukte de speciale band van de geadelden met het koningshuis.

Een Stukje Geschiedenis

Interessant is dat de viering van Koningsdag teruggaat tot koning Leopold II. Initieel gevierd op de verjaardag van koning Leopold I, verschoof de datum uiteindelijk naar 15 november, de naamdag van de Heilige Leopold, onder Leopold II. De huidige datum is een eerbetoon aan deze historische traditie.

De Nieuwe Edelen

Een opvallende naam op de lijst is Charlotte Lhoist, voormalig bestuurder van de internationaal actieve Lhoist Groep. Zij ontving de titel van barones, erkend voor haar twee decennia lange betrokkenheid bij filantropische projecten, variërend van ondersteuning voor chronisch zieke kinderen tot initiatieven in sociale huisvesting.

Martine Reijnaers’ adeldom is niet alleen een eerbetoon aan haar zakelijke succes, maar ook aan haar uitgebreide betrokkenheid bij organisaties zoals de KU Leuven, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en haar rol in de Insead Alumni Association of Belgium.

Een andere noemenswaardige figuur is Regnier Haegelsteen, voorheen voorzitter van vermogensbank Degroof en actief binnen de Fondation Saint-Luc. Hij werd benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde, een eer die zijn bijdrage aan de gezondheidszorg en zijn familiale band met de banksector erkent.

Deze adellijke benoemingen tijdens Koningsdag zijn niet alleen een viering van persoonlijke prestaties en maatschappelijke bijdragen, maar ook een strategische zet om het imago van het koningshuis te versterken. Elk van deze figuren draagt op unieke wijze bij aan zowel de lokale gemeenschap als aan de nationale geschiedenis van België.