1.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

30×30-bescherming van de oceanen 1e belangrijke stap. 2e stap moet nu volgen

30% van de oceaan beschermen tegen 2030. België ijvert hier al sinds 2019 voor, aan het roer van de internationale alliantie ‘Blue Leaders’ bestaande uit meer dan 30 landen. Deze ambitie werd vandaag eindelijk verankerd in het akkoord op de COP15 in Montréal. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne reageert tevreden met deze eerste belangrijke stap vooruit. Het werk is hiermee echter niet af. Nu moet er nog een ambitieus verdrag volgen voor de bescherming van de oceanen.

De oceaan, het blauwe hart van onze planeet, is ernstig bedreigd en onbeschermd. Sinds 2019 staat België aan het roer van een ambitieuze alliantie van meer dan 30 landen en partnerorganisaties die zo snel mogelijk twee doelstellingen willen bereiken: via het Biodiversiteitsverdrag willen de Blue Leaders 30% van de oceaan beschermen tegen het jaar 2030 (“30×30”) en anderzijds streven ze ook naar een zo ambitieus mogelijk nieuw Verdrag voor de Bescherming van Biodiversiteit op Volle Zee (BBNJ) dat het mogelijk maakt om mariene beschermde gebieden op volle zee in te stellen. België was het eerste land dat de klimaatonderhandelingen (Akkoord van Parijs) samenbracht met de onderhandelingen voor oceaanbescherming. Oceanen spelen een heel belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Vandaag bereikte de internationale gemeenschap een akkoord over een gezamenlijke ambitie op het vlak van biodiversiteit. Hierbij werd ook de 30×30-doelstelling aangenomen. De wetenschap toont immers aan dat, om effectief een impact te hebben, ten minste 30% van de globale oceaan sterk beschermd moet zijn.

Een 2e belangrijke stap is het afsluiten van een nieuw BBNJ-verdrag dat het mogelijk moet maken om mariene beschermde gebieden (nationale parken op zee) in te stellen. Minister Van Quickenborne benadrukt het belang van deze beschermde gebieden voor de toekomst van de oceaan en roept ook andere landen op om te ijveren voor kwalitatieve bescherming, waar schadelijke effecten tot een absoluut minimum beperkt moeten worden.

De onderhandelingen hierover lopen in New York en gaan een hopelijk een laatste fase in op 20 februari 2023 en lopen twee weken. België doet er alles aan om ook dat verdrag te kunnen afsluiten. Dat zou normaliter begin maart het geval moeten zijn.

De oceaan, die twee derde van het aardoppervlak beslaat, speelt niet alleen een erg belangrijke rol in de regulering van het klimaat, maar beschermt ons ook tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Wetenschappers hebben vastgesteld dat deze vitale functies van de oceaan sterk afnemen door klimaatverandering, maar ook door onder meer vervuiling, overbevissing en het boren naar olie en gas. Ook de biodiversiteit in de oceaan is in gevaar. Om deze crisis een halt toe te roepen moet er snel actie ondernomen worden. Alleen een gezonde oceaan, waar biodiversiteit opnieuw kan toenemen, zal in staat zijn om haar vitale rol te blijven vervullen en de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten.

Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee: “Sinds 2019 staat België aan het roer van de Blue Leaders, een ambitieuze alliantie van meer dan 30 landen en partnerorganisaties. Dit akkoord voor de kwalitatieve bescherming van 30% van de oceanen tegen 2030 is een belangrijke stap om effectief impact te hebben. De oceanen beslaan het grootste deel van onze planeet en zijn een krachtige buffer in de strijd tegen de klimaatopwarming. Alleen een gezonde oceaan, waar biodiversiteit opnieuw kan toenemen, zal in staat zijn om haar vitale rol te blijven vervullen. Een 2e stap is het afsluiten van een nieuw verdrag voor de bescherming van de biodiversiteit in de oceanen. België doet er alles aan om dat tegen begin maart 2023 mogelijk te maken.”

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen