zaterdag, april 13, 2024
HomeKnokke-Heist3D-printen met Kneistse link: een revolutie in de Belgische marine en blauwe...

3D-printen met Kneistse link: een revolutie in de Belgische marine en blauwe economie

De Belgische marine staat aan de vooravond van een technologische revolutie, stond te lezen in onze zusterkrant Brugge.express, gedreven door de integratie van 3D-printtechnologie. Dit innovatieve proces, dat de inzetbaarheid van materiaal aanzienlijk verhoogt, maakt het mogelijk om essentiële reserveonderdelen snel en efficiënt te printen aan boord van marinevaartuigen. Een sprekend voorbeeld van deze vooruitgang is de samenwerking tussen de Belgische marine en Footprint inc., een 3D-printbedrijf gevestigd in Brugge, opgericht door het ondernemerskoppel Pieter Maelegheer en Aagje Rappé uit Knokke-Heist.

Het LEVIATAD-project: duurzame innovatie aan zee

Binnen het kader van het Europese LEVIATAD-project (Level 1 Accelerator for Defence Sector), dat zich richt op de integratie van 3D-printtechnologie in marine-operaties, zal Footprint inc. een cruciale rol spelen. Dit project, dat deel uitmaakt van een partnerschap met De Blauwe Cluster, heeft niet alleen de potentie om de logistieke processen binnen de marine te transformeren maar opent ook de deuren voor mariene toepassingen buiten de defensiesector.

Duurzaamheid voorop

Een kernpunt van het LEVIATAD-project is het versterken van de innovatiecapaciteit binnen Europese KMO’s actief in de mariene defensie. Footprint inc. draagt bij aan dit doel door het milieu positief te beïnvloeden via 3D-printtechnologieën. Door het implementeren van ‘printen on demand’ en ‘on site’ op marinevaartuigen, demonstreert het project hoe 3D-printen kan bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de maritieme sector.

Innovatie in productieprocessen

Footprint inc. gaat verder dan enkel duurzaamheid door 3D-printtechnieken naadloos te integreren in bestaande productieprocessen. Het project omvat het scannen van tussenstukken, het optimaliseren van designs en het creëren van digitale twins, mogelijk gemaakt door het gebruik van blockchaintechnologie. Dit innovatieve aspect kan de efficiëntie van maritieme operaties aanzienlijk verhogen en nieuwe normen stellen in de sector.

De toekomst van printen aan boord

Het strategisch plaatsen van een 3D-printer aan boord voor het produceren van essentiële reserveonderdelen is een sleutelelement van dit project. De onderzoeks- en testfase, die zich richt op het printproces onder verschillende maritieme omstandigheden, belooft waardevolle inzichten op te leveren. Dit onderdeel benadrukt de veelzijdigheid van toepassingen binnen de Blauwe Economie, inclusief nature-based solutions.

Conclusie: een keerpunt in maritieme innovatie

De samenwerking tussen Footprint inc. en de Belgische marine binnen het LEVIATAD-project markeert een potentieel keerpunt voor zowel de defensiesector als de 3D-printindustrie. De integratie van 3D-printtechnologie aan boord van marinevaartuigen belooft niet alleen de operationele efficiëntie te verhogen, maar draagt ook bij aan een duurzamere en innovatievere toekomst voor de maritieme sector. Met dit project wordt een perfecte synergie tussen innovatie, duurzaamheid en technologische expertise belichaamd, met verstrekkende gevolgen voor de toekomst van de blauwe economie.