zondag, februari 25, 2024
HomeKnokke-Heist50 Jaar Culturele Schatten: De Gouden Jubileum van Heemkring Cnocke is Hier

50 Jaar Culturele Schatten: De Gouden Jubileum van Heemkring Cnocke is Hier

De heemkundige kring Cnocke is Hier, een spil in de lokale cultuur van Knokke, viert haar 50-jarig jubileum. Deze historische mijlpaal werd onlangs gemarkeerd met een bijzondere ceremonie, waarbij voorzitter Danny Lannoy en secretaris Dirk Overstraete een oorkonde en medaille ontvingen uit handen van gouverneur Carl Decaluwé.

Opgericht in 1972 door André D’hont, met Jimmy De Bruecker als eerste voorzitter, had Cnocke is Hier het nobele doel om de unieke identiteit van Knokke te behouden. Dit deden ze door het organiseren van tentoonstellingen, ruilbeurzen en lezingen. Hun eerste grote project was een kunsttentoonstelling in 1976, “Alfred Verwee en Knokke”, gevolgd door “Schilders van Oud Knokke” in 1981. Deze evenementen benadrukten de rijke kunstgeschiedenis van de regio.

Onder leiding van Gerard Adriaenssens en Gaspar Warnier, wist de kring ook de Canadese Bevrijdingsmars in te richten, een evenement dat in 2024 zijn 50ste herdenkingstocht zal beleven.

Naast deze grote evenementen heeft de heemkring ook samengewerkt aan twee kunsttentoonstellingen in C.C. Scharpoord in 2007 en 2012 en gepubliceerde retro-affiches en kunstborden. Met meer dan 650 leden brengt de kring twee geïllustreerde tijdschriften per jaar uit, met verhalen over kunst, architectuur, en bekende Knokse figuren.

Het hoogtepunt van dit jubileumjaar is de fototentoonstelling in Cultuurcentrum Scharpoord, van 2 december tot 21 januari. Deze gratis tentoonstelling belicht vier thema’s: “Van Zeeweg tot Lippenslaan”, “Verdwenen Hotels”, “Cottage-en Villabouw in het Zoute” en “Decor voor Kunstschilders”. Bezoekers kunnen ook het boek “Venster op het Verleden” aanschaffen, een blijvende herinnering aan deze bijzondere expo.

Deze viering is een uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan de rijke culturele geschiedenis van Knokke. We nodigen u uit om uw ervaringen en herinneringen aan Knokke en Cnocke is Hier te delen op sociale media met #Cnocke50Jaren. Laat ons samen deze historische mijlpaal vieren en de verhalen van onze gemeenschap levend houden.