HomeKnokke-Heist50 jaar Knokke-Heist (D3): De verkiezingen 1970 en 13 ton papier

50 jaar Knokke-Heist (D3): De verkiezingen 1970 en 13 ton papier

Op 5 aug. 1970 kwamen de CVP-afdelingen van de deelgemeenten te Heist bijeen onder voorzitterschap van de heer Robert Willems, nieuwe voorzitter van CVP-Oostkust. Ruim 70 afgevaardigden van alle sociale organisaties van de partij woonden de vergadering bij. Hierop werd dan beslist onder eigen CVP-vlag (nu CD&V) aan de verkiezingen deel te nemen.

Het naoorlogse gezicht van Knokke

Dit betekende het einde van de Gemeentebelangen, die met Graaf Lippens die Knokke een nieuw gezicht gaf na de oorlog. Hierbij gingen aanvankelijk CVP-ers samen met onafhankelijken van verschillende richting, terwijl in de laatste zes jaar ook de PVV (nu Open-VLD) aansloten. Voor de fusie zou Graaf Lippens niet meer opkomen, maar zijn plaats openlaten aan zijn Leopold Lippens. Graaf Leon Lippens had trouwens reeds om gezondheidsredenen zijn sjerp overgelaten aan dr. Eugène Mattelaer, meteen de laatste burgemeester van Knokke. Deze zou nu CVP-lijsttrekker worden, gevolgd door schepen Manu Desutter van Heist en Leopold Lippens.

De PVV besloot zich aan de naam Gemeentebelangen te houden, schepen Pierre van de Velde vooraan. De BSP (nu Vooruit) schaarde zich achter Jean Lemaitre, de sterke man van Heist en nam verrassend Maurice Breda uit het Zoute mee om op de tweede plaats te prijken. De Volksunie deed het met Declercq-Deroose.

Maar dan was er ook weer Robert Fevery, de figuur die heel wat herrie wist te scheppen in de Knokse gemeenteraad en het nieuws maakte bij het aanklagen van “het schandaal van de zwarte kas”. Hij had een lijst Uilenspiegel klaar.

Zo werden dan half sept. 5 lijsten neergelegd voor de verkiezingen van 11 okt.: CVP, Gemeentebelangen, BSP, Volks- en Middenstandsbelangen, ieder met 23 kandidaten, de lijst Uilenspiegel met 12.

Het werd een papierslag om de kiezer te winnen. De BSP met de foto’s en de verklaringen van de kandidaten, het familie-album van Manu Desutter, het “Werk met 4” van schepen Van Parys, de verbeelding van “Nu”, het klaverblad der Gemeentebelangen, het sigarenbandje van Etienne Himschoot, de jongste kandidate van Uilenspiegel, het dichterlijke manifest van M. Goffin. Iedereen kreeg meer dan 1 kg papier met beloften in de brievenbus. Er werd zowat 13 ton rondgedragen. De resultaten van die opmerkelijke verkiezingen morgen in onze krant.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers