HomeCultuur50 jaar Knokke-Heist (D5): De boeken werden gesloten in de vier gemeenten,...

50 jaar Knokke-Heist (D5): De boeken werden gesloten in de vier gemeenten, samen op één hoop gelegd… voor Knokke-Heist

Bij de jaarwisseling werd “met humor afscheid genomen van het riante Heist”. Secretaris Gobert wist niet of hij een geboorte- of huwelijks- of lijkrede moest houden. Burgemeester de Gheldere noemde de samenvoeging een wijze maatregel en gewaagde van grote problemen op komst.

Op 1 jan. 1971 was het op de receptie te Westkapelle duidelijk te merken dat iedereen het spijtig vond dat de gemeente “van de kaart zou geveegd worden”. Burgemeester Bonte sprak er geen woord over. Men had liever een poldergemeente gezien met Hoeke, Oostkerke en Ramskapelle.

Zei burgemeester Dr Mattelaer te Knokke: “Laat de defaitisten maar spreken. Men zegt dat Knokke slecht gestemd heeft, maar 1.500 van zijn kiesgerechtigden waren weg. Het is ten slotte niet onze schuld. Zes jaren zijn vlug voorbij”!

Er kwamen nog raadszittingen om dringende zaken af te handelen. Te Knokke zei Graaf Lippens op 13 febr.: “Wat mij betreft is het de laatste maal dat ik een zitting bijwoon. Ik beschouw mijn mandaat als beëindigd op 31 december 1970”.

Maar begin maart 1971 verwierp de Raad van State de klacht van de h. Fevery. De fusie werd werkelijkheid. De boeken werden gesloten in de vier gemeenten, samen op één hoop gelegd. Voor Knokke-Heist.

Door de kneistikrant redactie bewerkt artikel van wijlen André D’hont *Cnocke is hier, 25 JAAR FUSIE,  tijdschrift 33, jaarboek 1996. – Morgen hebben we het over de toekomst van Knokke-Heist.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers