HomeKnokke-Heist50 jaar Knokke-Heist (D6): Komt er nog een fusie aan?

50 jaar Knokke-Heist (D6): Komt er nog een fusie aan?

De vorige Vlaamse Regering gaf de aanzet tot schaaloptimalisatie. Op 1 januari 2019 zagen 7 nieuwe fusiegemeenten het levenslicht. Zij doorbraken het taboe waardoor de eigen bestuurskracht opnieuw ter discussie staat in veel gemeentehuizen. De coronacrisis wakkerde de hoogdringendheid van dit debat mogelijk aan.

De Vlaamse overheid leerde veel bij van de fuserende gemeenten. Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 kiest duidelijk voor vrijwillige fusies omdat de lokale besturen zelf doordrongen moeten zijn van de noodzaak om hun bestuurskracht te versterken. Ze zijn zelf het beste geplaatst om in te schatten hoe dat moet gebeuren. Na de eerste fusie binnen de Zwinregio in 1971 ontstond Knokke-Heist.

Toch lijkt dit voor bepaalde politieke zwaargewichten nog niet voldoende. Niet alleen is West-Vlaanderen al in vijf regioโ€™s opgesplitst. Er zit na het overlijden van wijlen Burgemeester Leopold Graaf Lippens ook beweging in een nieuw fusieplan. Burgemeester Joachim Coens zat eerder al rond de tafel met Maldegem. Maar een huwelijk tussen Damme en Maldegem zag de Uilenspiegelstad eigenlijk niet zitten. Knokke-Heist lijkt de meest logische kandidaat. Ze delen namelijk al een politiezone. Maar burgemeester Lippens wou hiervan niet weten. Volgens insiders liggen de kaarten nu anders en sluit men de komende maanden een toenadering niet uit.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers