vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

60% pro zone 30 op de Zeedijk

Maar 34% wil eigenlijk naar 20km/U of een auto-vrije Zeedijk

Uit een bevraging bij de leden van Facebook Knokke-Heist blijkt dat de meerderheid van de inwoners en tweede verblijvers er voor open staan om het voor automobilisten toch moeilijker te maken op de Zeedijk. Een zone dertig ligt voor de meesten (60%) voor de hand en is dus een goede keuze voor de Zeedijk. Al is ook 18% van de 3250 deelnemers aan de bevraging te vinden voor een maximum snelheid van 20 km per uur. 16% wil de Zeedijk zelfs volledig “autovrij”. 4% ziet liever een toegelaten snelheid van 50 km per uur en 2% blijkt geen mening te hebben.

Het is zo dat fietsers en voetgangers zich veilig voelen in een zone 30. De kans op een ongeval is ook kleiner. De stopafstand binnen een zone 30 is de helft korter dan wanneer men 50 km/u. rijdt, waardoor chauffeurs sneller kunnen reageren. Wanneer het fout loopt en het tot een aanrijding komt, is de overlevingskans ook véél groter dan wanneer men 50 km/u. rijdt (volgens Vias 98% overlevingskans t.o.v. 24%). “Om het zo veilig mogelijk te kunnen houden, moeten chauffeurs zich dus aan de snelheid houden. Door efficiënte en herhaaldelijke controles die middels een registratiesysteem kunnen opgevolgd worden, is de kans veel groter dat we die evolutie ook zullen zien op onze wegen”.

Er waren wel wat reacties:

Zo zei Chris Blommaert: “Haal de fietsers van de wandel dijk. Alles met 2 of meer wielen gewoon op de rijweg”. Voor Filip Descamps is er meer nodig: “Fietsers en tweewielers vanaf 12 jaar gescheiden zone met goed aangeduide oversteekzones, voor de wandelaars en kinderen onder de 12j en andere kant gescheiden voor auto in zone 50 (zone 30 in drukke periodes! Te regelen met elektronische snelheidsborden. En duidelijke markering op de grond. En hard tegen op treden bij niet respecteren! Dat is mijn mening. Dit voor de delen waar geen terrassen zijn. Autovrij waar de terrassen zijn omleiden via parallel weg. Dit ook voor de fietserszone. Wandelaars en kinderen onder de 12j kunnen door! Oudere kinderen ook maar dan niet met fiets of elektrische step. Wel indien ze rijden met go-cart die wordt gehuurd. Grote gocarts (familie go-carts) volgen de fietsers of auto zone!”, zo zag Filip Descamps het tijdens onze bevraging.

Het gemeentebestuur werkt inderdaad aan de herinrichting van de Zeedijk. Een eerste deel ligt richting Zeebrugge vanaf het vissershuldeplein. In die zone zijn regelmatige controles. Toch lopen nogal wat mensen tegen de “flitslamp”.

1 REACTIE

  1. dat veel mensen tegen de flitslamp lopen vanaf het vissershuldeplein is normaal gans de zeedijk in Heist is 30 op een smallere rijbaan en dan wordt de baan breder en plots in dit gedeelte 20 aan gegeven door een klein bordje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen