dinsdag, september 22, 2020
Home Cultuur 68 jaar Volksontwikkeling Knokke-Heist

68 jaar Volksontwikkeling Knokke-Heist

Volksontwikkeling is een uniek en bruisend samenwerkingsverband tussen enerzijds Davidsfonds Knokke en anderzijds vtbKultuur Knokke-Heist. Het zijn twee herkenbare verenigingen met elk een eigentijds, fris en modern jaarprogramma. Het unieke karakter zit hem in het feit dat beide verenigingen hun programma in gezinsformule tegen 35 EURO samenbundelen met een aantal ongelooflijke voordelen die zowel jong als minder jong zullen aanspreken. Davidsfonds Knokke brengt boeiende en actuele lezingen. vtbKultuur Knokke-Heist verrast met kleurrijke en avontuurlijke reisreportages. Vorig werkjaar waren 550 gezinnen lid van VO.

Een stukje geschiedenis
De unieke samenwerking ontstond 68 jaar geleden onder impuls van wijlen ere-burgemeester Eugène Mattelaer die ook de eerste voorzitter was van Volksontwikkeling, toen nog Knokke. Men wou elkaars sterke programmapunten bundelen: Davidsfonds organiseerde actuele en boeiende lezingen en concerten terwijl vtbKultuur (vroeger VTB-VAB) focuste op avontuurlijke en leerrijke reisreportages met aandacht voor andere culturen en dit steeds in respect voor de eigen Vlaamse cultuur. Na voorzitter Eugène Mattelaer volgden Gaston Van Lede, Herman Aernoudts, Dirk Goossens, Roland Poelvoorde tot Dominiek Segaert. Het Davidsfonds Knokke bestaat 93 jaar en vtbKultuur Knokke-Heist mag in 2020 maar liefst 98 kaarsjes uitblazen waarbij men dankbaar terugblikt naar wijlen Jacqueline Vermael, één van de meest kleurrijke vtbKultuur-vertegenwoordigers.

Voordelen
35 EURO voor een gezinskaart waarbij alle inwonende gezinsleden toegang krijgen tot 13 schitterende avonden van DF en vtbKultuur alsook drie theateravonden i.s.m. Cultuurcentrum. Alle avonden vinden plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord en vangen aan om 20 u. met voor sommige activiteiten een extra voorstelling om 14.30 u. Wat de gezinskaart nog attractiever maakt, is dat de gezinskaart ook de kans biedt om maximum twee Uit-passen af te halen in het Cultuurcentrum. De Uit-pas biedt korting op alle door het Cultuurcentrum georganiseerde activiteiten, gaande van theater, film tot concerten en lezingen tot zelfs cursussen en uitstappen. Bovendien krijgen de leden ook nog twee filmkaartjes De Filmzaal in het CC.

Programma 2020-2021 en coronaprotocol
De bevrijding & For Freedom Museum (Danny & Freddy Jones, 9/10), Zuidwest-Engeland (Jan & Rita Thienpont, 16/10), Dwars door Centraal-Amerika (Dominiek Druart, 29/10), Een leven zonder kanker? (Prof. Filip Lardon, 20/11), Naar een wereld van geluk (Leo Bormans, 3/12), De Stille Oceaan: van Micronesië tot Hawaï (Patrick Dewilde, 11/12), De sterkte van diplomatie (Baron Frans Van Daele, 8/1), Iran, ziel van het oude Perzië (Rik Taveirne, 15/1), Met Marco Polo doorheen Azië (Jos Odeurs, 28/1), De eerste Belgische vrouw verovert de 7 toppen (Sofie Lenaerts, 4/2), Beautiful places (Jacques Martens, 11/2), Religieuze tegenstellingen kunnen ons verrijken (Prakash Goossens, 5/3), Nieuw-Zeeland, het mooiste einde van de wereld (Guido & Mia Vervoort, 20/3). Bovendien kunnen gezinsleden drie mooie avonden i.s.m. het Cultuurcentrum tegen 10 EURO meemaken: Cowboy met pensioen (theater met Carry Goossens, 22/10), It still doesn’t mean a thing if it ain’t got that swing (jazzconcert met Tutu Puoane) en een nog te bepalen theateravond.

Coronaprotocol
Van oktober tot december worden enkele avonden ontdubbeld met een extra voorstelling om 14.30 u. en de gewone voorstelling om 20 u. om aldus meer mensen de kans te geven de unieke avonden van Davidsfonds en vtbKultuur mee te maken en de coronamaatregelen te respecteren. Men kan ten vroegste drie weken voor elke activiteit reserveren met de gezinskaart aan het onthaal in het Cultuurcentrum. Is de voorstelling volgeboekt, kan men een namiddagvoorstelling kiezen.

Buiten programma
Davidsfonds Knokke werkt verder ook mee aan Davidsfonds Academie Geschiedenis en organiseert samen met DF Westkapelle ook de 28e DF Junior Journalistenwedstrijd met als thema ‘Schatten’.
vtbKultuur Knokke-Heist organiseert een Brussel- en Antwerpendag, Knipoogdag Ieper, Knuffeldag Wervik en vtbKultuur picknickt in de zomer. Dit alles echter onder voorbehoud.

Meer info
Dominiek Segaert, voorzitter vtbKultuur & Volksontwikkeling Knokke-Heist) – 0479 691865 – dominiek.segaert@skynet.be
Annie Poissonnier, voorzitster Davidsfonds Knokke – 0474 291968 – annie.poissonnier@gmail.com

- Advertisment -

Lees ook dit

Red je tuin & de planeet, laat de blaadjes liggen

We hebben net de warmste maar ook de droogste zomer achter de rug. De herfst is begonnen en de blaadjes vallen al...

Stadsgenoot Jozef Monballyu gaat met Ontex 80 miljoen mondmaskers produceren

Ontex is een internationale speler in het produceren van hygiëne-artikelen zoals luiers en maandverband, maar nu biedt het ook chirurgische mondmaskers aan....

Jeugdverblijfcentra trekken aan de alarmbel

De zomer viel -ondanks de coronacrisis- dan wel nog mee, het najaar ziet er niet goed uit. Jeugdverblijfcentra dreigen over de kop...

Veerkracht in de verf bij Stad Damme

Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit...

Recente reactie van onze lezers