Home Cultuur 80% van de For Freedom Museum bezoekers komen nu via het VRT...

80% van de For Freedom Museum bezoekers komen nu via het VRT programma

Op 21 oktober verscheen op het kleine scherm, het For Freedom Museum in de nieuwe VRT-reeks “Andermans Zaken “. Het nieuwe programma komt in moeilijkheden verkerende handelszaken of instanties ter hulp, door vooreerst een grondige analyse te doen  en de hieruit te nemen noodzakelijke maatregelen toe te passen.

Reddende engel hierbij : Kamal Kharmach, Marketing docent en creatieve geest.

Met de nu heersende Corona-pandemie zijn er praktisch gezien, weinig zaken die niet  in aanmerking zouden kunnen komen voor dit programma. Maar, in 2018 toen de vraag naar kandidaten vanuit de VRT werd gesteld : wie zich geroepen voelde om zijn problemen of nood bloot te leggen in zijn zaak, klonk dit wel enigszins anders.

Niemand legt graag zijn ziel bloot en erkent dat hij met zijn zaak in de spreekwoordelijke “shit “zit. Dit was  ook van toepassing  voor het For Freedom Museum, “een verborgen juweel” maar geen kat in de wereld die het wist. Vandaar de durf van conservators Freddy en Danny Jones en Patrick Tierssoone dit probleem aan specialist Kamal Kharmach voor te leggen.

“We hadden geluk, onze aanvraag werd goedgekeurd”, zegt Danny Jones..

Het begon al goed toen bij de eerste kennismaking met Kamal, hij bijna het museum voorbij reed omdat hij veronderstelde dat het een café was.

Zo kwamen we tot het inzicht dat het probleem niet alleen de bekendheid maar ook de uitstraling naar buiten toe, een tweede euvel was die voor grote verbetering vatbaar was.

Museum-consulente Isabel Lowyck zag het onmiddellijk in en  toverde het uiterlijk van het museum tot een echte blikvanger door het bestickeren van de vele ramen met foto’s van soldaten en door een stjlvolle  herinrichting van de onthaalruimte.

Normandy-veteraan Dennis Jones, vader van de gebroeders Jones kreeg een vooraanstaande plaats in de ontvangstruimte. Inderdaad  het museum was ooit bedacht als een ode aan hem en allen die zich in WO II voor de wereldvrede hebben ingezet.

Kamal stuurde ons naar het Legermuseum(War Heritage) in Brussel om kennis te maken met directeur Franky Bostyn. Daaruit vloeide een tentoonstelling “Helden van de Noordzee” een ode aan onze Vlaamse vissers die zich ontzettend verdienstelijk maakten tijdens WOII en velen hierbij ook jammerlijk het leven lieten. We werden opgenomen in communicatie rond de vele herdenkingsmomenten omtrent 75 jaar Bevrijding, nationaal en internationaal.

Unizo hielp ons met online prospectie en communicatie.

Na vele filmdagen en een eerste uitstel door Corona golf I, kwam het moment van de waarheid, 21 oktober , voor ons D-DAY, VRT 1 na achten.

Het was een confrontatie met het blootleggen van onze tekortkomingen, aansturend op verbetering, bijwijlen aandoenlijk en emotioneel.

Het feit dat ons moeder Kamal nog had ontmoet  tijdens de zomer van 2019 en hem gefeliciteerd had voor het prachtige resultaat en  dan dit jaar gestorven was op 20 augustus, daags na de verjaardag van vader Dennis, viel ons zwaar. Om de warme mens Kamal te typeren, hij kwam zelfs naar haar begrafenisplechtigheid,

De tranen komen nu nog in de ogen als we eraan denken.

De respons  op de uitzending was niet te geloven, het aantal bezoekers steeg exponentiëel en de reacties waren unaniem positief en vol lof. Ons For Freedom Team was dolgelukkig. Helaas 8 dagen later de boeken toe, Corona-II Lockdown werd afgekondigd. Bij ons in Knokke-Heist zegt men dan binnensmonds: “Ge zoudt uw duim in uw gat breken hé”.

Gelukkig konden vanaf 1 december reeds veel handelszaken en ook de musea weer aan de slag.

En nu komt het, als we onze statistieken bekijken dan komen 80 % van onze hedendaagse bezoekers naar het museum omdat ze het programma op VRT “ Andermans Zaken “gezien hebben of ervan gehoord hebben. Werkelijk ongelooflijk.

Onze dank is dan ook groots aan de VRT en de man die dit alles in goede banen leidde, Kamal en allen van zijn team die bijdroegen tot het succes van de serie “Andermans Zaken”.

Eén wijze raad voor alle collega-handelaars of zaakvoerders : Heb geen schroom, laat je fierheid even achterwege en zit je in de puré of in het nauw, vraag hulp aan Kamal en dien je dossier in voor de nieuwe reeks van Andermans Zaken 2021.

Zoals je het op de advertentie zag op TV, zelfs onze Eerste Minister komt te rade bij Kamal.

Waarom niet?

For Freedom Museum

Ramskapellestraat 91-93

B8300 Knokke-Heist (Ramskapelle)

Dagelijks geopend van 10-17 uur 7/7

Tel 050 68 71 30

Info@forfreedommuseum.be

www.forfreedommuseum.be

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers