HomeKnokke-HeistAanbodcrisis in Knokke-Heist?

Aanbodcrisis in Knokke-Heist?

Alex Dewulf
Een vastgoedmakelaar actief in de verkoop en verhuur van hoofdzakelijk vakantieverblijven in Knokke. Ook zeer actief in het beheer van mede-eigendommen.
In een artikel, in april vorig jaar na het uitbreken van de corona pandemie, schreef ik over de impact op de tweede verblijvenmarkt in Knokke-Heist. We waren erop voorbereid dat de markt tot stilstand zou komen. “Mensen kopen geen tweede verblijf in onzekere tijden en vooral geen luxe-vastgoed omdat de beurzen zwaar onderuit zijn gegaan”.

Het vervolg kent u. Er werden nooit meer tweede verblijven aan de Belgische kust en zeker in Knokke-Heist verkocht dan in 2020. En voorlopig blijft de vraag hoog.
Aanbodcrisis
Er tekent zich ondertussen een andere crisis af. Niet de vraag of de prijzen, maar het aanbod hapert. Er is duidelijk een aanbodtekort. Vooral op de Zeedijk en in de residentiële appartementen- en villawijken, is het aanbod historisch laag.

In een normaal jaar staat permanent ongeveer 4% van de woningen in Knokke te koop. Bij 29 à 30 000 wooneenheden, zijn dat 1200 stuks. In februari 2021 stonden bij Immoweb 859 zoekertjes. Daar zitten dubbele tellingen bij van appartementen en villa’s die bij meerdere makelaars te koop staan. Een redelijke schatting is dat ca. 7 à 800 wooneenheden te koop staan. Dat is 2/3 van het gebruikelijke aanbod. Wij denken dat dit een onderschatting is. Meer dan vroeger zijn er snelle of discrete verkopen die niet op de webportaalsites verschijnen.

De belangrijkste reden voor het aanbodtekort is niet ver te zoeken. Sinds juni 2020 werd er meer verkocht dan voorheen omdat de kopers door de corona-beperkingen moeilijker kunnen reizen en hun vrije tijd in eigen land doorbrengen. Om dezelfde reden stellen kandidaat-verkopers hun beslissing tot verkoop uit.

Er is meer aan de hand
De historisch lage rente leidt zowel tot een hogere vraag als tot een lager aanbod. Het gebrek aan risico-arme beleggingsalternatieven, leidt ertoe dat veel kopers van een nieuw tweede verblijf hun bestaande tweede verblijf aanhouden. Vroeger kwamen die op de markt. Nu worden ze verhuurd of bijgehouden voor de kinderen.

Er is minder nieuwbouw dan vroeger op de beste liggingen: de Zeedijk en de eerste lijn achter het strand. Dat doet de prijzen van het bestaande vastgoed in herverkoop stijgen.

Verwachtingen 2e jaarhelft
De sterkte van de huidige markt zal stand houden in 2021, ook als de rente zou verhogen. Het is de sterke wil van de kandidaat kopers om naar onze gemeente te komen die momenteel de markt drijft.

Wij verwachten dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod zich zal herstellen in de tweede jaarhelft als er weer vlotter gereisd kan worden. Naarmate de prijzen stijgen door de schaarste, zal het voor de verkopers ook aantrekkelijker worden om hun appartement of villa alsnog te koop te stellen.
- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers