dinsdag, april 16, 2024
HomeHaven / ZeebruggeAanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix: Een Beloning voor Innovatief Onderzoek naar de Oceaan...

Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix: Een Beloning voor Innovatief Onderzoek naar de Oceaan en Menselijke Gezondheid

De vzw’s HYDRO en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) hebben aangekondigd voor de vijfde keer de prestigieuze Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix uit te reiken. Deze internationale prijs, met een waarde van 2.500 EUR, wordt jaarlijks toegekend aan een jonge wetenschapper die uitmuntend onderzoek verricht binnen het thema “de oceaan en menselijke gezondheid”. Het is een belangrijke erkenning voor recent afgestudeerde wetenschappers uit lidstaten van de Raad van Europa, die een masterdiploma of doctoraat hebben behaald. De deadline voor het indienen van aanvragen is vastgesteld op 15 februari 2024.

De Impact van de Oceaan op Menselijke Gezondheid: Laureaten 2022

Alexander Hooyberg: De Belgische Kust en Geestelijke Gezondheid

Alexander Hooyberg, verbonden aan het VLIZ en de Universiteit Gent, werd bekroond voor zijn baanbrekend onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van de Belgische kust. Zijn werk richt zich op het ontrafelen van de psycho-fysiologische mechanismen en de invloed van omgevings- en persoonsgebonden factoren op geestelijke gezondheid. Hooyberg’s onderzoek draagt bij aan een dieper inzicht in hoe blootstelling aan de kustomgeving de geestelijke gezondheid beïnvloedt en de sociologische structuur achter deze effecten.

Sandra J. Geiger: De Invloed van Kustnabijheid op Algemene Gezondheid

Een andere opvallende winnaar in 2022 was Sandra J. Geiger van de Universiteit Wenen. Haar studie toonde aan dat mensen die dichter bij de kust wonen en deze vaker bezoeken, een betere algemene gezondheid rapporteren. Interessant is dat Geiger’s onderzoek ook belicht dat kustnabijheid de inkomensgerelateerde gezondheidsongelijkheden niet kan verkleinen. Dit aspect werd onderzocht over 15 landen, wat de resultaten een brede generaliseerbaarheid geeft.

Belang en Toekomst van de Prijs

De Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix speelt een cruciale rol in het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek dat de relatie tussen de oceaan en menselijke gezondheid verkent. Door jonge wetenschappers te stimuleren en te ondersteunen, draagt de prijs bij aan het creëren van een beter begrip van de veelzijdige invloed van de oceaan op onze gezondheid. De toekomstige laureaten zullen ongetwijfeld blijven bijdragen aan dit boeiende en essentiële onderzoeksveld.

De Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix blijft een belangrijke pijler in het erkennen en stimuleren van jong wetenschappelijk talent. Het onderzoek van laureaten zoals Alexander Hooyberg en Sandra J. Geiger benadrukt het belang van de oceaan voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Met de deadline van 15 februari 2024 in zicht, kijken we reikhalzend uit naar de volgende golf van innovatieve onderzoeksprojecten die deze prijs zal onthullen.