HomeDuinbergenAannemer Didier De Bree kleurt de watertoren in het "wit"

Aannemer Didier De Bree kleurt de watertoren in het “wit”

Men is in opdracht van het AGSO Knokke-Heist gestart met het reinigen van de gevel van de 53 meter hoge watertoren in Duinbergen. Er werd eerst een stelling rond de schacht van de toren geplaatst. Momenteel bengelen werklui aan de kuip om er alle mossen en vuil te verwijderen. Waar nodig wordt het gevelmetselwerk hersteld.  Vervolgens zorgt het schilderbedrijf Peter Huys dat de volledige toren een nieuwe witte verflaag krijgt.  

Als de weersomstandigheden het toelaten, moeten de werken afgerond zijn tegen eind mei 2021. Het prijskaartje van deze facelift bedraagt 75 000 euro, excl. BTW. In het najaar laat het AGSO ook nog allle ramen vervangen.  

Een stukje Heistse watergeschiedenis 

Toen Heist rond 1890 een plotse evolutie kende en het toerisme uitbreiding nam, besloot het gemeentebestuur een degelijk waterleidingnet uit te bouwen. Het zocht een geschikt waterwinningsgebied waarop ook een watertoren kon gebouwd worden. Heist kocht een duingebied van 3 hectare, het huidige Park ’58, van de familie Serweytens de Mercx met het doel oppervlaktewater op te vangen en te filteren. In 1901 startte de bouw van de toren en de waterwinningsinstallatie, de aanleg van 53 filterputten in de duinen en het plaatsen van vijf dompelpompen. De totale hoogte was 45,20 m. 

Om het grote gewicht van het bouwwerk plus het gewicht van de stalen kuip met een watermassa van 400 kubieke meter te kunnen dragen, werd een fundering van metselwerk gemaakt. Daaronder liggen vier rijen eiken palen van 6 meter lengte als extra versteviging. Het dak bestond uit zinken platen die het water in de kuip tegen vervuiling moesten beschermen. 

In 1951 werd de waterbehandelingsinstallatie volledig omgebouwd en gemoderniseerd. Toen Knokke en Heist in 1971 een fusiegemeente vormden, werden ook de twee waterbedrijven samengevoegd. De waterleidingnetten werden onderling met elkaar verbonden en zo stond de watertoren in directe verbinding met het zusterstation in de Helmweg dat drinkwater uit de golf oppompt.  

Grote vernieuwingswerken vonden plaats in 1973-74. De toren kreeg een totale hoogte van 53 meter, de metalen kuip werd vervangen door een nieuwe in beton met een inhoud van 600 kubieke meter en een ondergronds reservoir werd aangelegd. Men stak de toren in een wit kleedje waardoor hij een moderne en jeugdige look kreeg. De waterwinning in Park ’58 moest in 1984 worden stilgelegd omdat het bodemwater te veel nitrieten bevatte en ongeschikt was voor consumptie. Later in 1994 bouwde men nog een waterreservoir met pompstation om aan het hoger waterverbruik te kunnen voldoen. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers