vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Aantal starters in West-Vlaanderen status quo na eerste kwartaal

2021 was een absoluut grand cru-jaar op startersgebied. Met maar liefst 12.519 starters kende West-Vlaanderen nooit meer starters. Die conclusie maakten UNIZO, Graydon en UCM in de nieuwste startersatlas 2022. Het hoge aantal starters heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat mensen die in 2020 de stap wilden zetten, die even uitstelden omwille van corona. Na het eerste kwartaal van 2022 merken we echter een kleine terugval in het aantal starters in vergelijking met eerste kwartaal 2021. “Al valt het op zich wel mee. Met een daling van 28 starters (-1,35%) in vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar, doet West-Vlaanderen het minst slecht van alle Vlaamse provincies”, zegt Robert Schaut, directeur a.i. van UNIZO West-Vlaanderen.

“Na een recordjaar is een terugval niet onlogisch”, zegt Robert Schaut. “De huidige economische en geopolitieke situatie speelt daarbij een grote rol. De hoge energie-, grondstoffen- en loonkost, en de tekorten in de toeleveringsketen zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat. De huidige explosie aan kosten op vlak van energie, materialen, transport en lonen moet aangepakt worden. Zowel voor de gevestigde ondernemers als voor de ondernemers van morgen. We moeten zeer oplettend zijn dat onze startersmotor niet sputtert of stilvalt.”

West-Vlaamse starters zijn (bijna) de beste

Als het aankomt op overlevingsgraad moet West-Vlaanderen enkel Antwerpen voor zich laten. Van de mensen die 5 jaar geleden de sprong waagden, is op dit moment nog 85,54% bezig. “Dat is aanzienlijk”, zegt Robert Schaut. “West-Vlamingen zijn gekend als noeste werkers en doorzetters. Een heel belangrijk aspect daarbij is het volgen van begeleiding. Cijfers tonen aan dat mensen die zich laten begeleiden en cours de route een veel hogere slaag- en overlevingskans hebben dan mensen die zich niet laten begeleiden. Dat stemt ons als organisatie uitermate gelukkig, want wij helpen dagelijks ondernemers door hen te begeleiden in hun levenswerk.”

Op 12 mei staat in het Concertgebouw in Brugge de startersroadshow gepland. Een niet te missen event voor mensen die dromen van hun eigen zaak. Daar krijgen ze inspiratie, antwoorden op hun vragen en tonnen energie om van hun droom werkelijkheid te maken.

Dienstensector op nummer 1

Als we de verschillende sectoren even onder de loep nemen in onze provincie, dan telde de dienstensector het hoogste aantal starters. Meer dan dubbel zoveel als sector 2, namelijk de bouw. Industrie staat nipt op nummer 3. Detailhandel en horeca vervolledigen de top 5. Als we die top 5 vergelijken met 2019 en 2020 stellen we vast dat ook de afgelopen twee jaar die top 5 te zien was. “Ten opzichte van 2019 en 2020 stijgt het aantal starters in alle sectoren. Enkel in de horeca is het aantal starters in 2021 lager dan het aantal in 2019. Een trend die we nauwlettend in de gaten zullen houden”, besluit Robert Schaut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen