18.9 C
Knokke-Heist

AB InBev’s grootste aandeelhouder, Alexandre Van Damme, ontvangt 50% dividendverhoging

Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van AB InBev en de tweede rijkste Belg, kan uitkijken naar een dividendverhoging van maar liefst 50%. Na twee jaar van een dividend van 50 eurocent per aandeel, wordt dit verhoogd tot 75 eurocent. Hierdoor zal Van Damme naar schatting een bruto inkomen van 102 miljoen euro ontvangen. Maar wie is Alexandre Van Damme en wat is zijn rol binnen AB InBev?

Alexandre Van Damme wordt beschouwd als de strategische architect en hoofdaandeelhouder van AB InBev. Hij realiseerde tussen 2007 en 2016 een meerwaarde van 538 miljoen euro door meer aandelen te verkopen dan te kopen. In de afgelopen vijf jaar deed hij echter het tegenovergestelde, waarbij hij voor 337 miljoen euro AB InBev-aandelen kocht met zijn persoonlijke vehikel Patrinvest. Dit deed hij vooral in 2018, toen de beurskoers van AB InBev kelderde. Hij vergrootte zo stelselmatig zijn belang in de bierreus.

Hoewel deze investering aanvankelijk lucratief leek, kreeg de beurskoers een klap door de coronacrisis en bereikte het een dieptepunt van 30 euro. De koers van AB InBev lijkt nu echter te stabiliseren en kruipt discreet naar de 60 euro. Met de recent aangekondigde dividendverhoging hoopt AB InBev deze tendens van herstel verder te ondersteunen.

Alexandre Van Damme heeft ook geïnvesteerd in de Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital, waardoor hij indirect 9% van het bedrijf controleert. Deze investering van 400 miljoen euro loopt via de Luxemburgse holding SFI, samen met de familie Van der Straten Ponthoz.

Als grootste individuele aandeelhouder van AB InBev heeft Alexandre Van Damme een aanzienlijke invloed op de toekomst van het bedrijf. Zijn recente investering in Tikehau Capital laat zien dat hij ook buiten de biersector actief is. Wat zal de volgende zet van Van Damme zijn?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen