Home Knokke-Heist Afval hoort niet in zee. Neem je mondmasker dus weer mee!

Afval hoort niet in zee. Neem je mondmasker dus weer mee!

Afval in zee is een gekend probleem. Door de coronacrisis duiken vandaag ook mondmaskers op, niet alleen als zwerfvuil op straat, maar ook in zee. Via de wind en de waterlopen komen ze daar terecht. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid start daarom een sensibiliseringscampagne om ons bewust te maken van de impact van dit afval op het mariene milieu en ons aan te zetten om ons mondmasker niet te verliezen. De zee begint bij jezelf!

Organisaties als Proper Strand Lopers, wetenschappers en burgers vinden regelmatig mondmaskers en ook wegwerphandschoenen en flesjes alcoholgel terug op het strand. Dit afval wordt ook aangetroffen in zee. De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt.

Gevolgen voor het milieu

Een mondmasker dat op straat achterblijft, kan via de wind en de waterlopen uiteindelijk zijn weg naar de zee vinden. Daar blijft het lang aanwezig: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal.
Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.


Tips voor minder afval

Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten. Geef de voorkeur aan een herbruikbaar mondmasker, zo verklein je de afvalberg.

Op dezeebegintbijjezelf.be vind je nog meer tips om de zee en haar bewoners te beschermen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Gemeentebestuur KH verwerkt economische relanceplan nu ook in meerjarenplan

Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële...

Etalages van de bib op kindermaat

Heb jij de Sint en Piet al gespot rond bibliotheek Scharpoord? Loerde je al eens binnen in het gezellige berenhol van de bib van Heist?...

Meer testcapaciteit bij AZ Zeno 

Dankzij de opschaling en het optimaliseren van de testcapaciteit om het coronavirus op te sporen in ons land, worden sinds 23 november 2020 opnieuw alle asymptomatische hoogrisicocontacten getest en dit op dag...

Recente reactie van onze lezers