18 C
Knokke-Heist

Amateurwetenschappers gezocht voor Grote Schelpenteldag

Op zaterdag 25 maart 2023 is het tijd voor de zesde editie van de Grote Schelpenteldag. Honderden burgers en amateurwetenschappers komen dan samen op 10 verschillende telposten langs de Belgische kust om te achterhalen welke schelpen er zijn aangespoeld. Door deze telling jaarlijks te herhalen, krijgen we een beter beeld van de veranderingen in het zeeleven in het Belgisch deel van de Noordzee.

Deze editie is extra speciaal, omdat Nederland voor het eerst ook deelneemt aan deze mega-schelpentelling. Het natuurhistorisch museum Naturalis organiseert samen met diverse partners een schelpentelling op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door. Noord-Frankrijk doet ook mee aan deze editie, met een pilot op de stranden in de buurt van Zuydcoote.

Tijdens deze Grote Schelpenteldag wordt er niet alleen gezocht naar verschillende schelpensoorten, maar ook naar schelpen met gaatjes, als slachtoffers van schelpenborende roofslakken. Deelnemers zoeken antwoorden op vragen zoals welke soorten vaker gaatjes vertonen dan andere, waar ze voornamelijk te vinden zijn en door welke slakken de gaatjes gemaakt zijn.

Iedereen kan deelnemen aan de Grote Schelpenteldag, ongeacht de ervaring. Bijvoorbeeld op het sportstrand in Heist en in het Zwin staan schelpenkenners tussen 10 en 16 uur klaar om te helpen bij het verzamelen, sorteren, identificeren en tellen van schelpen. Er zijn ook leuke activiteiten op maat van kinderen. Inschrijven is niet nodig, je kan gewoon langskomen op een van de telposten.

Schrijf je in voor de grote-schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te blijven van het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. Volg ook de grote Schelpendag op Facebook om meer details te weten te komen.

Kortom, laat je innerlijke wetenschapper los en kom op zaterdag 25 maart naar de Grote Schelpenteldag om bij te dragen aan het monitoren van het zeeleven in het Belgisch deel van de Noordzee.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen