18.3 C
Knokke-Heist

Apzi-Voka belicht energietransitie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse havengemeenschap

Op donderdag 26 januari 2023 kwam de Zeebrugse havengemeenschap samen in het gloednieuwe Beurs-, Meeting- Congrescentrum (BMCC) in het centrum van Brugge om te klinken op een succesvol nieuw jaar en bloeiende toekomst voor havenplatform Zeebrugge. Het centrale thema van de avond was energietransitie. Tijdens een panelgesprek belichtten pioniers Fluxys, Engie, Eoly – Colruyt Group Energy en Port of Antwerp-Bruges hoe zij de energie-uitdagingen aanpakken.

Met een succesvolle opkomst van zo’n 600 havenondernemers, stakeholders en politici zette Apzi-Voka het nieuwe jaar alvast goed in. Want dat is een belangrijke pijler binnen de werking van de belangenorganisatie. De verschillende spelers binnen het Zeebrugse havenecosysteem samenbrengen zodat ze elkaar kunnen versterken en kunnen groeien. 

Marc Adriansens, voorzitter van Apzi – Voka West-Vlaanderen, zette de avond in met het toelichten van de belangrijkste Apzi-Voka standpunten in verschillende dossiers die van belang zijn voor de Zeebrugse havenbedrijven. Daarna blikte hij samen met Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges terug op het voorbije jaar in de haven. De havenfusie stond hierbij zonder twijfel bovenaan de lijst van meest memorabele gebeurtenissen van 2022. 

Na de terugblik op de ontwikkelingen in de haven was het tijd voor het actuele thema van de avond, nl. energietransitie. Tijdens het panelgesprek polste moderator Xavier Taveirne bij pioniers Fluxys, Engie, Eoly – Colruyt Group Energy en Port of Antwerp-Bruges hoe zij omgaan met de energie-uitdagingen en wat we mogen verwachten voor de komende jaren op dit vlak. Met dank aan onze panelleden Peter Verhaeghe (Chief Technical Officer Fluxys), Griet Heyvaert (Chief Regulatory Authorities and Public Affairs Officer Engie), Stephan Windels (Chief Executive Officer bij Eoly – Colruyt Group Energy) en Tom Hautekiet (Chief Commercial Officer Port of Antwerp-Bruges) voor de interessante inkijk.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters sprak de havengemeenschap toe via een inspirerende videoboodschap. 

Tot slot dankten Annick De Ridder, voorzitter van Port of Antwerp-Bruges, en Dirk De fauw als ondervoorzitter, de aanwezigen voor alle verwezenlijkingen van 2022 en wensten ze de havengemeenschap veel succes in de realisatie van nieuwe projecten en investeringen. De ondervoorzitter sloot af met een warme oproep voor het goede doel om de nieuwe reddingsboot van de Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst financieel te steunen.

Na het academische gedeelte klonken de aanwezigen op het nieuwe jaar tijdens de verzorgde netwerkwerkreceptie in de beurshal van het BMCC.  

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen