Home Knokke-Heist Armoedebarometer op -4 in onze gemeente

Armoedebarometer op -4 in onze gemeente

In 275 van de 300 Vlaamse gemeenten is de armoede in de voorbije twaalf jaar groter geworden. In onze provincie scoort Mesen het slechtst, en Wingene het best. Dat blijkt uit de armoedebarometer van de koepelorganisatie Decenniumdoelen. Knokke-Heist hangt ergens in het midden met -4. Het beleid schiet tekort, luidt het.

De barometer bundelt 16 indicatoren, waaronder cijfers over kinderarmoede, het aantal budgetmeters, sociale woningen, kansarmoede en onderwijsarmoede. Die elementen geven aan of een gemeente erop vooruit of achteruit is gegaan in de voorbije twaalf jaar.

In de Top 5 van best scorende West-Vlaamse gemeenten staan Wingene (+5), Zonnebeke (+4), Houthulst (+3), Anzegem (+3) en Veurne (+2). En deze gemeenten doen het volgens de barometer dan weer het minst goed: Mesen (-14), Blankenberge (-12), De Haan (-11), Bredene (-11) en op een gedeelde vijfde plaats de gemeenten Koksijde (-9), Brugge (-9) en Langemark-Poelkapelle (-9).

De cijfers zijn van eind 2019. “De coronacrisis heeft de nood alleen maar groter gemaakt”, zegt coördinator Michel Debruyne. “De pandemie verscherpt, verdiept en verbreedt de armoede. Vooral de armste en kwetsbaarste groepen zijn getroffen door de lockdown en de economische crisis. Dat maakt dat geen enkele gemeente nog van armoede gespaard wordt.” Decenniumdoelen roept de politiek op om dringend in actie te schieten. “Op federaal niveau moeten de sociale minima (zoals het leefloon en de werkloosheidsuitkeringen) omhoog, en moeten de OCMW’s beter ondersteund worden,” zegt Debruyne. “De Vlaamse regering moet de sociale toeslagen van het groeipakket (kinderbijslag) verhogen om de kinderarmoede te bestrijden, en moet massaal in sociale huisvesting investeren.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met regen of buien. Na de middag wordt het droog en komen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima...

iearthfriendly.com uit Knokke-Heist maakt biologisch afbreekbare mondmaskers

iearthfriendly.com een ecologisch bedrijfje uit de Dorpsstraat hier in Knokke-Heist hecht veel waarde aan de gezondheid van de aarde en daarom verkopen we met...

Recente reactie van onze lezers