18.4 C
Knokke-Heist

Arsenaal & Het Kwartier brengen stormachtig leven van Eduard Limonov tot leven in spraakmakende voorstelling ‘Een of andere Rus

Op zaterdag 11 maart 2023 om 20 uur speelt het theatergezelschap Arsenaal & Het Kwartier/Freek Mariën in Scharpoord de voorstelling Een of andere Rus. Er is een inleiding voorzien in de leeszaal van de bibliotheek om 19.15 uur. Zes spelers – waaronder een fantastische Janne Desmet – spelen de ziel uit hun lijf om het publiek 150 minuten lang mee te nemen doorheen het stormachtige leven van Eduard Limonov. “Ik heb de kans om een conflict te worden.” Meer citaten heb je niet nodig om te weten dat Eduard Limonov niet zomaar een of andere Rus was. Hij zei het toen hij het opnam tegen Poetin in de presidentsverkiezingen. Na zijn onvermijdelijke verlies zou hij één van de verzetsleiders in het moderne Rusland worden. 

Eigenlijk lijkt heel Limonovs leven uit een roman te komen. Hij groeide op als een straatboefje in Oekraïne, leefde als een clochard en werd daarna de butler van een miljardair in New York. Later vocht hij als soldaat voor de Serviërs in de Balkanoorlog. In 1993 richtte hij in Rusland de Nationale Bolsjewisten Partij op. Hij overleed in 2020. Gelukkig liet hij tal van autobiografische boeken na waarin hij zijn wilde leven in detail beschreef. 

Met zo’n hoofdpersonage is het geen wonder dat ‘Een of andere Rus’ een voorstelling van meer dan twee uur is. En dan heeft schrijver en regisseur Freek Mariën zich nog ingehouden, want het oorspronkelijke script was goed voor 7 uur theater met 40 personages. Er valt nu eenmaal veel te vertellen over Eduard Limonov. 

Rus 2

In deze voorstelling is Limonov, meesterlijk gespeeld door Pieter Genard, taxichauffeur voor een journaliste, vertolkt door Eva Binon. Hij breng haar naar de oorlogsmisdadiger Radovan Karadžić en vertelt onderweg zijn levensverhaal. De verschillende personages uit zijn leven worden vertolkt door Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. Focus Knack zegt dat de spelers met verve tussen kolder en ernst balanceren. “Zij switchen probleemloos tussen verschillende rollen en houden de aandacht scherp. Dat is een prestatie in een voorstelling met zo’n XL-speelduur.” 

Een link met de actualiteit is puur toeval, want Freek Mariën begon in 2013 met het schrijven van de tekst en heeft niet echt iets aangepast aan de situatie in Oekraïne: “Soms zal het wel lijken alsof er expliciet naar gerefereerd wordt. Het stuk gaat over een burgeroorlog en er staat een in Oekraïne opgegroeide Rus op de scène die oorlog als gegeven verdedigt. Waar het stuk over ging en de onderwerpen die al gevoelig lagen toen ik mijn research begon worden nu alleen maar meer op scherp gezet.” 

‘Een of andere Rus’ vertelt het ongelooflijke levensverhaal van een rock-‘n-rollschrijver en oorlogsmisdadiger die een oppositieleider werd. Een stuk vol geschiedenis, activisme en liefde. 

Schrijver/regisseur: Freek Mariën 
Cast: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. 

Prijs 
€ 18 
€ 15 KH Uitpas, – 26 jarigen, groepen 10 pers 

Bestel jouw ticket 

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen