woensdag, mei 22, 2024
HomeKnokke-HeistAvondnatuurwandeling in de Zwinduinen: Ontdek het Nachtleven van de Boomkikkers

Avondnatuurwandeling in de Zwinduinen: Ontdek het Nachtleven van de Boomkikkers

Hoe minder je opvalt, hoe meer je ontdekt
Een avondwandeling door het duingebied is een unieke ervaring. Bij zonsondergang worden de meeste zoogdieren actief, net als sommige vogels zoals de nachtegaal, zanglijster en roodborst, die hun territorium afbakenen met een laatste zang. Het blijft echter een ontdekkingstocht met een vleugje geluk. Het succes van de avondtocht hangt sterk af van hoe onopvallend de deelnemers zich kunnen bewegen en wat toevallig hun pad kruist. Om zoogdieren te kunnen spotten, moeten de wandelaars geruisloos en geurloos zijn. Diverse zoogdieren zoals de vos, ree, egel, wezel, hermelijn en steenmarter leven in het gebied, maar vermijden meestal contact met mensen, vooral in een druk bezocht gebied zoals de Zwinduinen.

Ontmoeting met bos-, rans- of steenuil
Met wat geluk kunnen de deelnemers een ontmoeting hebben met een uil. Zowel de bosuil, ransuil als steenuil broeden in het gebied, met minstens één koppel per soort. Vooral de bosuil, die vroeger afwezig was, is aan een opmars bezig en telt nu minstens drie koppels. De gids van de avond gebruikt een batdetector om vleermuizen op te sporen, wat een extra dimensie toevoegt aan deze spannende avond.

Nachtconcert van boomkikkers
Het hoofddoel van deze natuurwandeling is het nachtconcert van de boomkikkers. Honderden nachtactieve boomkikkers laten bij geschikte temperaturen hun liefdesroep horen. De mannetjes zingen vanuit de duinpoelen en het braamstruweel in de buurt. Dit jaar is er ook hoop om de ratelende roep van de heringevoerde rugstreeppad te horen, een geluid dat nog zeldzaam is in de ondiepe duinpoelen.

Praktische informatie
Voor deze wandeling worden een verrekijker en eventueel een loep aangeraden. Bij een vochtige winter of voorjaar zijn laarzen noodzakelijk. De afspraak is om 19 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. De wandeling wordt georganiseerd door Natuurexploratie en geleid door Patrick Demaecker. Voorinschrijving is verplicht en kan tot uiterlijk 22 uur de dag vóór de wandeling via de website van Natuurexploratie. Deelname is gratis voor leden, terwijl niet-leden een kleine bijdrage van 2,50 euro per persoon of maximaal 5,00 euro per gezin betalen. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis deelnemen. Voor niet-leden is voorafbetaling verplicht.