vrijdag, augustus 19, 2022
20.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Avondnatuurwandeling op zoek naar boomkikkers en vleermuizen in de Zwinduinen

Op donderdag 19 mei 2022 om 19.30 uur organiseert Natuurexploratie een avondnatuurwandeling in het Vlaamse natuurreservaat De Zwinduinen. Tijdens deze nocturne gaan de deelnemers op zoek naar zingende boomkikkers en worden ze ingewijd in het mysterie van het natuurleven in de schemering. 

Zangvogels en uilen 

Een avondwandeling door het duin is een bijzondere ervaring. Bij avondval worden o.m. de meeste zoogdieren actief, maar ook een aantal vogels waaronder de nachtegaal, zanglijster, roodborst sluiten de dag af met een laatste territoriumafbakening.  Met een beetje geluk heb je ook een ontmoeting met een of andere uil. Bosuil, ransuil en steenuil broeden de meeste jaren met eén of meerdere koppels in het gebied. 

Vossen, reeën, egels, wezels, hermelijnen, steenmarters en vleermuizen 

Op een avondtocht hangt veel af van hoe onopvallend de deelnemers zich kunnen verplaatsen en wat toevallig hun pad kruist. In het bijzonder om eventuele zoogdieren te zien, mag je totaal niet opvallen, noch door geluid, noch door geur. Diverse zoogdieren, zoals vos, ree, egel, wezel, hermelijn en steenmarter leven in het gebied, maar hebben meestal een zeer verborgen leefwijze en schuwen de mens, zeker in een druk bezocht gebied als de Zwinduinen.  Ook spoort de gids met behulp van de batdetector vleermuizen op. 

Nachtconcert van de boomkikkers 

De groep natuurliefhebbers gaat dus op zoek naar alle mogelijke nachtelijke ontmoetingen. Maar hoofddoel van deze natuurwandeling is het nachtconcert van de honderden nachtactieve boomkikkers die bij geschikte temperatuur op liefdespad zijn en de mannetjes zingen dan volop vanuit de talrijke duinpoelen en het braamstruweel in de buurt van de poelen. Spannende vraag is of dit jaar voor het eerst ook de ratelende roep van de eerste zingende mannetjes van de herintroduceerde rugstreeppad uit de ondiepe duinpoelen zal weerklinken. 

Afspraak: om 19:30 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute. 

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen