15.3 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021

HomeKnokke-HeistDeelgemeente KnokkeAvondwandeling in de Zwinduinen

Avondwandeling in de Zwinduinen

Op dinsdagavond 6 juli 2021 organiseert Natuurexploratie een natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. De avondtrip start om 21 uur op aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. De nocturne heeft als thema amfibieën, julikever en zoogdieren.

De deelnemers starten deze wandeling dwars door het duingebied De Zwinduinen ruim een uur voor zonsondergang, zodat ze de volledige overgang van daglicht naar het vrij donker van de nacht meemaken. Zo’n half uur na zonsondergang gaat het schemerduister over in het duister van de nacht met enkel wat maanlicht. Een avondtocht blijft altijd een verrassingsbeleving, waarbij veel afhangt van op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn en zelf zo weinig als mogelijk op te vallen.
Begin juli zijn normaliter de boomkikkers nog actief en na zonsondergang klinkt hun gezang uit de omgeving van de voortplantingspoelen. Maar de deelnemers kijken ook uit naar mogelijks jonge kikkertjes of padjes die net de poel verlaten hebben. Tevens is dit de periode dat de prachtige julikever ontpopt en bij zonsondergang uitvliegt. Met wat geluk maak je in de buitenduinen dus kans deze grote kever te zien.
Uiteraard is ook een ontmoeting met een of ander zoogdier mogelijk. De meeste zoogdieren worden met de schemer actief en gaan op pad. Maar om hier kans op te hebben mogen wij niet opvallen, noch door geluid noch door geur. In dit duingebied maken we qua zoogdieren nog wel de beste kans om een vos ons pad te zien kruisen.
Met de batdetector probeert de natuurgids vleermuizen op te sporen. De deelnemers spitsen ook best de oren voor de roep van een bosuil of een juveniele ransuil.

Praktisch: Eigen mondmasker & voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie.
Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers