17.6 C
Knokke-Heist

AZ Zeno en MAAK Brengen ‘Aarden Verhalen’ tot Leven

Het samenbrengen van kunst en gezondheidszorg is geen nieuw concept, maar een lokale samenwerking geeft het een nieuwe draai. Het AZ Zeno ziekenhuis in Knokke-Heist bundelt de krachten met MAAK, een bekend kunstinitiatief, om patiënten op een unieke manier te ondersteunen. Heidi De Roo, die de patiëntvriendelijkheid bij AZ Zeno behartigt, vertelt over deze bijzondere samenwerking.

Eerder dit jaar verrasten ze patiënten met intieme huiskamerconcerten. Deze keer, vanaf dinsdag 6 juni, zullen ze kunst letterlijk op het pad van de patiënten brengen door de lancering van de ‘Aarden Verhalen’ keramiekwandeling. De wandeling, die zich afspeelt in de genezende omgeving van AZ Zeno, biedt een alternatief voor de traditionele ‘ziekenhuiservaring’.

Volgens De Roo is de bedoeling van deze kunstzinnige interventie om patiënten, bezoekers en medewerkers te inspireren en hen mentale veerkracht te geven. Door kunst op te nemen in de zorgomgeving, creëren ze een totaal andere beleving die afwijkt van de gebruikelijke klinische omgeving.

De ‘Aarden Verhalen’ keramiekwandeling is een initiatief waarbij volwassen studenten van MAAK keramische kunstwerken hebben gemaakt met een specifieke nadruk op ‘verbinding met de locatie’. Merel Cremers, een lerares bij MAAK, vertelt dat elk kunstwerk persoonlijk is en de uniciteit van de maker weerspiegelt, wat leidt tot betekenisvolle ontmoetingen.

Bij het wandelen door de open tuin van het ziekenhuis worden patiënten, bezoekers, medewerkers en bewoners uitgenodigd om te genieten van deze unieke creaties. Deze kunstwerken, gemaakt van lokale klei, symboliseren de tijdelijkheid van zowel het materiaal als de locatie en gezondheid.

De tentoonstelling loopt van 6 tot 26 juni. Bezoekers kunnen de route volgen met behulp van een routekaart die verkrijgbaar is bij de receptie van het ziekenhuis. Maar wat gebeurt er na 26 juni? Dat blijft een verrassing…

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen