zondag, september 27, 2020
Home Knokke-Heist AZ Zeno gebouw wint European Architecture Award

AZ Zeno gebouw wint European Architecture Award

Het gebouw AZ Zeno van AAPROG-BOECKX.-B2Ai- is zopas bekroond met een European Architecture Award. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt door Archi-Europe / Archiworld. Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in de prijzen valt. In 2018 sleepte AZ Zeno ook al de prestigieuze World Architecture Festival Award in de wacht.

De winnaars van de European Architecture Awards zijn vandaag online bekendgemaakt. De live uitreiking werd afgelast omwille van de coronapandemie. De internationale wedstrijd bekroont exemplarische projecten binnen het thema ‘When Creativity and Innovation meet Sustainability’. De winnaars werden geselecteerd uit maar liefst 517 inzendingen.

Vier Belgische projecten haalden de shortlist, de categorie ‘Health’ bestond zelfs alleen maar uit Belgische genomineerden met het zorghotel voor het Rode Kruis-Vlaanderen in Zuienkerke van POLO Architects, tandartspraktijk Charlotte Mestdagh in Brugge van Declerck-Daels Architecten en dus ook AZ Zeno van AAPROG-BOECKX-B2Ai-, dat de hoofdvogel afschoot. In de categorie Co-Living Residential was ook YUST Flexible Housing in Antwerpen van POLO Architects genomineerd.

Het bekroonde ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van ‘levende architectuur’: duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Harmonie St.- Cecilia Heist opnieuw uit de startblokken

Afgelopen vrijdag werd de 1ste repetitie gehouden van de harmonie na de stopzetting half maart door de COVID-19 saga. De Jeugdharmonie startte...

Deano Stepman, zaakvoerder van Dino’s sluit z’n zaak na besmetting

Deano Stepman, zaakvoerder van Dino’s op het Verweeplein in onze deelgemeente Knokke, neemt geen enkel risico nu blijkt dat hij besmet is...

UPDATE: Al meer dan 1000 interventies door najaarsstorm Odette

Foto's: Eddy Van de Vel Odette, de eerste najaarsstorm van het jaar, is niet bepaald een doetje: veel regen...

Bekijk hier de storm Odette live

https://youtu.be/ThVtj7egCKY https://youtu.be/xSfn5ukeaNg

Recente reactie van onze lezers