zondag, april 21, 2024
HomeKnokke-HeistAZ Zeno: Pionier in Duurzame Zorg en Innovatie

AZ Zeno: Pionier in Duurzame Zorg en Innovatie

AZ Zeno, niet zomaar een ziekenhuis in Knokke-Heist, maar een voorbeeld van innovatie en duurzaamheid in de gezondheidszorg. Onder leiding van algemeen directeur Patrice Buyck, onderscheidt AZ Zeno zich door zijn unieke architectuur, duurzame beleidsvoering en uitstekende patiëntenzorg.

Je leest er alles over in het interview met onze algemeen directeur Patrice Buyck in de nieuwste editie van het Voka ondernemersmagazine: AZ Zeno: “Elk ziekenhuis is een bedrijf op zich” | Voka

De visie van wijlen architect Hendrik Vermoortel heeft een ziekenhuis tot leven gebracht dat meer is dan een genezingsfaciliteit. Zijn ontwerp integreert een helende omgeving met de natuur, waardoor patiënten in een serene en rustgevende sfeer herstellen. Dit concept wordt versterkt door de aandacht voor kwalitatieve en gezonde voeding, erkend met een Gault&Millau sustainability award.

Met drie campussen in Knokke-Heist, Blankenberge en Maldegem, en een team van 1.000 medewerkers en 140 artsen, is AZ Zeno de grootste werkgever in de regio. Het biedt jaarlijks zorg aan 128.000 patiënten en genereert een omzet van 140 miljoen euro.

Naast de traditionele medische zorg, zet AZ Zeno in op aanvullende therapieën en heeft het een inloophuis voor kankerpatiënten. Deze benadering van ‘PlusZorg’ gaat verder dan de gebruikelijke behandelingen, met aandacht voor het menselijke aspect en integratieve zorg.

Patrice Buyck benadrukt het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met focus op ‘planet, people, profit’. Het ziekenhuis produceert 62% van zijn energie via zonnepanelen en streeft naar 100% zelfvoorziening. Ook in de voedselvoorziening en samenwerking met lokale KMO’s wordt de korte keten benadrukt.

De uitdagingen van de gezondheidszorg, zoals de stijgende energiekosten en de noodzaak tot efficiëntie, worden door AZ Zeno creatief aangepakt. De inzet van technologie en artificiële intelligentie speelt hierbij een belangrijke rol, altijd met het menselijke aspect als centrale focus.

De deelname aan het Voka-netwerk benadrukt de ambitie van AZ Zeno om te blijven leren en innoveren. Dit netwerk biedt een platform voor samenwerking en uitwisseling van kennis binnen de zorgsector.

AZ Zeno bewijst dat een ziekenhuis meer kan zijn dan een plek voor ziektebehandeling. Het is een plek waar innovatie, duurzaamheid, en menselijke zorg samenkomen om een unieke helende ervaring te bieden.

Als afsluiting: AZ Zeno zet zich in om de gezondheidszorg te transformeren met een visie die verder gaat dan de traditionele ziekenhuiszorg. Door innovatie, samenwerking en een diepe verbinding met de gemeenschap, toont het hoe zorgverlening in de toekomst eruit kan zien.