4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Baai van Heist liep onder water

De maan (en in mindere mate de zon) proberen de watermassa van de aarde naar zich toe te trekken. Dat resulteert in een “waterberg” die gemiddeld om de 12 uur 25 minuten passeert. Afhankelijk van de lokale geografische omstandigheden (topografie) zorgt dat in mindere of meerdere mate voor eb en vloed.

Als de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn staan, is de waterberg extra hoog. De getijden zijn dan extremer. Het water komt gemiddeld hoger en dat noemen we springtij, wat nu het geval was. Het komt in de Zwinregio voor vlak na nieuwe maan en vlak na volle maan.

Als de maan en de zon ten opzichte van de aarde een rechte hoek maken, werken de aantrekkingskrachten mekaar tegen. Gevolg: de getijdenbeweging is minder groot. Het hoogwater is minder hoog dan anders: dat noemen we doodtij. Ook dit gebeurt twee keer per maand, vlak na eerste kwartier en vlak na laatste kwartier.

Springtij is vooral gevaarlijk in combinatie met een langdurige noordwesterstorm. Dan wordt het water extra fel landinwaarts geblazen en is er gevaar voor watersnood, zoals bijvoorbeeld op 1 februari 1953.

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over