13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

BabyBallers start in Knokke-Heist

BabyBallers is een wekelijks terugkerend pleziermoment voor ouder + kind.

Peuters en kleuters worden geprikkeld om te dollen en te spelen, met de bal als rode draad.

Spelenderwijs leren ze bij over kleuren (alle trainingsmateriaal is er in de 4 basiskleuren geel, groen, rood en blauw), over getallen en over vormen. Ze maken er nieuwe vriendjes en ontwikkelen dus tegelijk hun sociale skills.

Elke week is er een ander lesthema en het niveau wordt uiteraard aangepast aan de leeftijd. BabyBallers is daarom opgedeeld in 3 leeftijdsgroepen:

  • 16 maand tot 2,5 jaar = BabyBallers
  • 2,5 jaar tot 3,5 jaar = MiniBallers
  • 3,5 jaar tot 5 jaar = Ballers

Tijdens de lessen speelt de lesgever in op de fantasie van het kind. Zo zijn bij voorbeeld de grote kegels de ene week ijscrèmehorentjes (waar ze moeten proberen een ijscrèmebal op te leggen), en de week erop een fruitboom (waarvan ze vruchten moeten plukken).

Een BabyBallers-les duurt telkens 40 minuten. Die tijd is bewust neergezet: niet te lang, niet te kort. Het is namelijk niét de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen doet tussendoor. Wel integendeel, de ouder, grootouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een peuter die samen met papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier.

Een vooraf ingepland moment van samen plezier beleven dus, bijlange niet zo onlogisch in de dagdagelijkse rush van het jonge gezin…

Oorsprong

BabyBallers is zo’n 9 jaar geleden ontstaan in de U.K.

Richard Elms, de oprichter, had als jonge papa ondervonden dat er in zijn Londense thuisbasis wel al iets in die aard bestond, maar dat het niet goed in elkaar zat en dus beter kon. Zo dokterde hij een eigen formule uit en creëerde hij de merknaam BabyBallers.

Richard commercialiseert in de U.K. via franchising, Sportskids vzw koos er als licentiehouder voor om de uitrol in België in eigen beheer te houden. In het volgend schooljaar 2021-2022 stevent Sportskids, na een eerste door Covid-19 onderbroken jaar, af op nagenoeg evenveel locaties als in de U.K. (+- 60).

Vlaanderen

Vanuit Sport Vlaanderen gaat veel aandacht naar sport voor kinderen, en met name sporten in gezinsverband is binnen de huidige beleidsperiode een prioritaire pijler. Daar past BabyBallers perfect in het plaatje.

Voor peuters is er soms weinig of geen ander aanbod dan zweminitiatie, en jonge ouders zijn vragende partij voor een bredere keuze.

Vanuit deze visie is in 2020 Sportskids vzw opgericht, met 3 ondernemers (Luc Deraedt, Luc Devroe en Dries Lescouhier) als oprichters.

Sportskids vzw startte het voorbije schooljaar op in 17 locaties in Vlaanderen, maar moest medio oktober vanwege Covid-19 overal de deuren weer sluiten. Dit jaar komt BabyBallers evenwel op meer dan driemaal zoveel locaties terug voor wat een nieuwe start kan genoemd worden.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!