15 C
Knokke-Heist

Basisscholen in Sluis strijden tegen elektronisch afval

Vanaf 6 maart gaan verschillende basisscholen in de gemeente Sluis de uitdaging aan om oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. Het educatieve project, genaamd E-waste Race, duurt vier weken en leert kinderen over onderwerpen als consuminderen, hergebruik en recyclen. Basisschool De Nobelhorst uit Hulst en basisschool Inghelosenberghe uit Sint Jansteen zijn twee van de scholen die deelnemen aan de race.

Experts op bezoek Tijdens de race zullen enkele experts de scholen bezoeken om gastlessen te geven en de kinderen te onderwijzen over de noodzaak van verantwoord afvalbeheer. De school die uiteindelijk de meeste oude en kapotte elektronische apparaten inzamelt of laat repareren, zal als winnaar worden uitgeroepen.

Iedereen kan meedoen De organisatie van het evenement roept niet alleen de scholieren en hun families op om deel te nemen aan de race, maar ook de bredere gemeenschap. Buurtbewoners die in de buurt van een deelnemende school wonen, kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Leerlingen komen dan bij hen thuis om de spullen op te halen. Het is belangrijk om op te merken dat losse batterijen en accu’s niet worden geaccepteerd.

Belang van hergebruik Volgens de organisatoren is het evenement hard nodig, omdat de helft van het Nederlandse e-waste niet wordt ingeleverd. Veel oude elektronische apparaten belanden in zolders of kasten, terwijl een groot deel van de onderdelen nog herbruikbaar is. “Sommige apparaten hebben zelfs 95% herbruikbare onderdelen”, aldus de organisatie. Daarom is de E-waste Race belangrijk om bewustzijn te creëren bij kinderen over het belang van recycling en hergebruik. De race is een initiatief van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en OLAZ, die ervoor zorgen dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.

Doe mee met de E-waste Race en help bij het inzamelen van elektronisch afval.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen