zaterdag, april 13, 2024
HomeKnokke-HeistBelangrijke initiatieven in KH om jongeren te betrekken bij de Europese politiek

Belangrijke initiatieven in KH om jongeren te betrekken bij de Europese politiek

In een tijd waarin Europa geconfronteerd wordt met tal van uitdagingen en kansen, speelt de betrokkenheid van jongeren bij het democratische proces een cruciale rol. West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen nemen het voortouw in het onderwijzen en enthousiasmeren van deze jonge generatie over de Europese Unie en haar werking. Twee opmerkelijke evenementen staan op de agenda om deze missie te verwezenlijken: een lezing in Knokke-Heist en een gespreksnamiddag in Terneuzen.

Studiedag in Knokke-Heist: een diepgaande blik op de Europese Unie

Op vrijdag 23 februari 2024, organiseert Europa Direct West-Vlaanderen, in samenwerking met het gemeentebestuur van Knokke-Heist, een belangrijke lezing voor jongeren. Deze vindt plaats in de schouwburg van het CC Scharpoord en wordt gegeven door professor Hendrik Vos, een vooraanstaand expert op het gebied van de Europese Unie en haar politieke landschap. Professor Vos, verbonden aan de Universiteit Gent, brengt een schat aan kennis over EU-besluitvorming en actuele Europese vraagstukken.

De lezing is specifiek gericht op scholieren van het 2de jaar van de 2de graad en de 3e graad van het secundair onderwijs, waarbij 400 leerlingen van onder meer de MAKZ en St.-Jozefslyceum van Knokke-Heist, evenals het Maerlant Atheneum van Blankenberge, de kans krijgen om meer te leren over de Europese Unie, de werking van het Europees Parlement, en het belang van een geldige stem.

“Vraag het aan Ursula” in Terneuzen: democratie in dialoog

Op 8 mei 2024, als vervolg op de studiedag, organiseren EGTS Linieland van Waas en Hulst, Europa Direct Oost- & West-Vlaanderen, het gemeentebestuur van Terneuzen, en Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen een gespreksnamiddag met de titel ‘Vraag het aan Ursula’. Dit evenement, gehouden in het stadhuis van Terneuzen, belooft een interactieve middag te worden waarin jongeren direct in gesprek kunnen gaan over de impact van Europa op hun dagelijks leven.

Met onderwerpen als ‘wonen’, ‘werken’ en ‘democratie’ op de agenda, en bijdragen van professor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut, biedt deze middag een unieke kans voor jongeren om hun begrip van en betrokkenheid bij de Europese democratie te verdiepen. De dag wordt aan elkaar gepraat door Rosa Groen en Laurence Guérin van Hogeschool Holland, wat zorgt voor een vloeiend en boeiend verloop.

Een kans om Europa te ontdekken

Naast het vergroten van kennis en betrokkenheid, voegen de organisatoren een extra motivatie toe voor de deelnemers door het verloten van een Europees treinticket en bioscooptickets. Dit biedt jongeren niet alleen de kans om Europa te verkennen, maar stimuleert ook hun nieuwsgierigheid en avontuurlijke geest.

De initiatieven in Knokke-Heist en Terneuzen zijn cruciale stappen in het voorbereiden van jongeren op hun rol in het Europese democratische proces, met name in het licht van de aankomende Europese verkiezingen waar Belgische jongeren vanaf zestien jaar hun stem mogen uitbrengen. Door kennis te vergroten, dialoog te bevorderen en de jeugd te betrekken bij actuele Europese thema's, dragen deze evenementen bij aan een sterker en meer verbonden Europa.