HomeCultuurBelevingstentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’

Belevingstentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’

Van zaterdag 3 juli tot en met zondag 7 november 2021 loopt in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist de belevingstentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’.

In de tentoonstelling maken bezoekers via innovatieve technologieën een tijdreis naar de middeleeuwen en de gouden tijden van de Zwinstreek. Naast de tentoonstelling in het Zwin Natuur Park, omvat het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ ook een fietsroute met virtual reality-kijkers.

Naar aanleiding van ‘Verdwenen Zwinhavens’ werkte het Zwin Natuur Park een nieuw activiteitenaanbod voor scholen, groepen en bedrijven uit. De ontwikkeling gebeurde samen met de Vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent.

Scholen, groepen en bedrijven die zich voor een module inschrijven, kunnen ook de tentoonstelling bezoeken. Modules en groepsarrangementen reserveren kan via de website www.zwin.be.  

Modules voor scholen
Voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs tot en met het secundair onderwijs zijn er verschillende modules: ‘Land in zicht’, ‘Het Noorden kwijt’, ‘Shoppen in de middeleeuwen’, ‘Zoek je weg zonder gps’, ‘Globalisering in de middeleeuwen’ en ‘Ballastig toch?’.

De modules gaan verder dan archeologie en geschiedenis; ook aardrijkskunde, STEM (wetenschappen, techniek, technologie en wiskunde), en economie werden geïntegreerd.

De leerlingen verdiepen zich onder andere in oriëntatietechnieken, ze leren een eigen kompas maken en gebruiken, maken kennis met de centrale rol van Europese handel in de middeleeuwen, komen te weten wat ballaststenen zijn en waarvoor ze dienden enz.

Activiteiten voor groepen en bedrijven
Voor groepen en bedrijven biedt het Zwin Natuur Park ook heel wat mogelijkheden zoals een bezoek aan de expo in combinatie met een begeleide wandeling of fietstocht en hapjes of een maaltijd ‘uit de tijd van toen’ in Zwinbistro The Shelter.

Daarnaast is ook een nocturne of een vroeg-uit-de-verenbezoek aan de expo mogelijk, die, gezien de timing, voor een bijzondere ervaring zorgt.

Verdwenen Zwinhavens, van Brugge tot het Zwin Natuur Park
De expo en de fietsroute brengen nooit eerder getoonde beelden van de middeleeuwen, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. In 2021 komen de vele verhalen opnieuw tot leven via innovatieve technologieën. Het project is uitgegroeid tot een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland.

Met de steun van Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen werken initiatiefnemers Universiteit Gent en Westtoer samen met het Zwin Natuur Park en de partners Brugge, Knokke-Heist, Damme, Sluis, de Provincie Zeeland en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ uit. Ook de Haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijf DEME en de Nationale Loterij zijn partners. 

Praktisch – Expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ en aanbod scholen, groepen en bedrijven

Wanneer: van zaterdag 3 juli tot en met zondag 7 november 2021
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Tickets voor de tentoonstelling, modules en groepsarrangementen reserveren kan via de website www.zwin.be.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers