De Belgische Kamercommissie Energie heeft zonet een historische stap gezet door het groene licht te geven voor de eerste Belgische waterstofwet. Deze wet reguleert het vervoer van groene waterstof via pijpleidingen vanuit Zeebrugge. Volgens het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kan deze wet wellicht de eerste dergelijke wet wereldwijd zijn.
De zware industrie, transport en scheepvaart zijn de grootste vervuilers in België. Deze sectoren verantwoordelijk zijn voor bijna een derde van de Belgische CO2-uitstoot. Om deze sectoren te vergroenen, moet België massaal groene waterstof importeren uit regio’s als het Midden-Oosten, Noord-Afrika of Zuid-Europa. De waterstofwet, die dinsdag groen licht kreeg, voert een regelgevend kader in voor het vervoer van waterstof per pijpleiding.
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is ervan overtuigd dat België een voorsprong heeft in de groene waterstof. “België is koploper in hernieuwbare waterstof. Door waterstof nu te reguleren versterken we deze voorsprong”, zegt de minister. Volgens Van der Straeten kan de Belgische wet ook de EU inspireren. België kan dankzij deze voorsprong ook de “waterstofpoort naar Europa” worden.
Met 600 kilometer aan pijpleidingen in het waterstofvervoersnetwerk, is België het op één na grootste ter wereld na de VS. België heeft al akkoorden over de import van waterstof met Oman en Namibië. Ook met Chili lopen gesprekken.
In afwachting van de tweede lezing, staat België op het punt een wereldleider te worden in groene waterstof. #waterstofwet #groeneenergie #waterstofpoortnaarEuropa