16.9 C
Knokke-Heist

Belgische bedrijven introduceren drijvende zonnepanelen voor onze kust en versnellen de energietransitie

Belgische bedrijven Tractebel, DEME en Jan De Nul hebben gezamenlijk een nieuwe drijvende fotovoltaïsche (PV) technologie op zee geïntroduceerd onder de naam SEAVOLT©. Deze technologie is het resultaat van vier jaar onderzoek en ontwikkeling in samenwerking met de Universiteit Gent en financiële steun van VLAIO binnen het kader van de Blauwe Cluster. SEAVOLT© kan de zware omstandigheden op zee doorstaan en grote oppervlakken creëren die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire ontwerp maakt aanpassingen naar verschillende locaties en eisen gemakkelijk. SEAVOLT© biedt voordelen zoals de productie van lokale hernieuwbare energie en de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren in windmolenparken op zee, waar lokale autoriteiten ‘multi-use’ concessies toelaten. Een ander voordeel is het toevoegen van grote volumes capaciteit aan hernieuwbare energie in een relatief korte tijdspanne.

De testinstallatie van SEAVOLT© zal in de zomer van 2023 voor onze kust gelanceerd worden. Parallelle projecten met de steun van het Energietransitiefonds en het federale Relanceplan zullen focus leggen op het ecosysteem, milieu en kosten-baten analyse in samenwerking met KBIN.

De interesse in locaties op zee voor fotovoltaïsche technologie komt door land-schaarste, de nood aan lokale productie en de grote versnelling van de energietransitie. De compatibiliteit tussen wind- en zonne-energie wordt overal ter wereld bevestigd en nu autoriteiten ‘multi-use’ concessies toestaan en de netwerkinfrastructuur een goed potentieel tonen voor gecombineerd gebruik, biedt de toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

Philippe Hutse, Director Offshore bij Jan De Nul Group, is verheugd om de SEAVOLT-technologie te lanceren en gelooft dat deze complementair kan zijn met windmolenparken op zee. Philippe Van Troeye, CEO bij Tractebel, ziet drijvende zonnepanelen op zee als een belangrijke rol in de versnelling van de energietransitie. Luc Vandenbulcke, CEO bij DEME-Group, toont zijn pioniersgeest en gelooft dat de combinatie van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Krachtige combinatie: Drijvende zonnepanelen op zee (SEAVOLT©) zullen de energietransitie versnellen

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen