17.9 C
Knokke-Heist

Belgische vzw en FOD Leefmilieu bundelen krachten om Noordzee schoon te houden

Onder het federaal actieplan marien zwerfvuil hebben Propere Strandlopers (PSL) en de FOD Leefmilieu de handen ineengeslagen om zwerfvuil op zee te voorkomen en afval dat zich al in het mariene milieu bevindt, te verwijderen. Het project VOS_Survey, wat staat voor vulehgeid op ’t strange, maakt deel uit van deze overeenkomst. Het doel is om burgers te sensibiliseren over de zwerfvuilproblematiek en vrijwilligers te mobiliseren om afval op de stranden op te ruimen en te monitoren.

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, voorzitter van het directiecomité Dirk Ramaekers, directeur-generaal van DG Leefmilieu Pierre Kerkhofs en het voltallige PSL team ondertekenden de overeenkomst in november 2022. Het initiatief is gericht op het stimuleren van burgerwetenschap en de samenwerking tussen geëngageerde burgers en organisaties om de Noordzee schoon te houden.

In de tien strandgemeentes langs de Belgische kust zullen vrijwilligers vier keer per jaar afval ruimen en registreren. De vrijwilligers zullen binnen een zone van 100 meter het strand schoonmaken en het geruimde afval registreren. PSL zoekt per kustgemeente ongeveer drie geëngageerde vrijwilligers die hun schouders willen zetten onder dit project. De eerste survey zal plaatsvinden in de uren of dagen na het springtij van 23 februari 2023.

Word vrijwilliger en help mee om de Belgische kust schoon te houden

PSL is op zoek naar geëngageerde vrijwilligers die willen bijdragen aan het monitoren van afval op stranden. Dit initiatief, onderdeel van het federaal actieplan marien zwerfvuil, heeft als doel om de Belgische kust schoon te houden. In de tien strandgemeentes langs de kust zullen vrijwilligers vier keer per jaar afval ruimen en registreren. Propere Strandlopers zoekt per kustgemeente ongeveer drie vrijwilligers die willen meewerken aan dit project. Ben jij geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Alex Vandenbrouck van Propere Strandlopers via alex@properstrandlopers.be.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen