9 C
Knokke-Heist

Voorsmaakjes van de Carnaval TOP 100 nu al op Sea Fun

De geur van een bloemengordijn, het geluid van een paard in de gang en het dreunende ritme van de carnavalsmuziek, wat zou het carnaval zijn zonder deze kenmerken? De muziek, herkenbaar aan het hossende en meedeinende tempo, een eenvoudig te onthouden melodie en humoristische teksten, is tegenwoordig ook niet vies van een stevige beat. Maar waar komt deze muziek vandaan?

Teruggaand naar de tijden van de oermensen, lijkt de oorsprong van de carnavalsrituelen hier te liggen. De traditie was om wintergeesten weg te jagen door middel van kabaal maken en gekke dansbewegingen, meestal op het ritme van trommels. Dit zien we terug op prenten uit de middeleeuwen, waar ook de trompet en klarinet in beeld kwamen. Carnavalsliedjes vol grapjes over gebeurtenissen en personen uit de stad of het dorp werden gemaakt. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de carnavalskrakers ook onze kant op, geïmporteerd vanuit Duitsland. In de jaren 70 en 80 werd carnavalsmuziek in heel Vlaanderen en Nederland gedraaid, met liedjes die regelmatig hoog scoorden in de hitlijsten. Bekende carnavalsartiesten waren Toon Hermans, Wim Kersten, Corrie van Gorp, Ria Valk en André van Duin. Elk jaar komen er duizenden carnavalsliedjes uit waaronder van onze eigenste DJ Torres, die de traditie van deze feestelijke muziek in ere houden.

Maar hoe is de muziek veranderd van de trommels en blaasinstrumenten van vroeger naar de digitale klanken van tegenwoordig? Dat weten we volgende week vrijdag!

Vanaf nu hebben carnavalisten de kans om de meest gedraaide carnavalliedjes zelf te bepalen. Sea Fun gaat namelijk een Carnaval Top 100 uitzenden op vrijdag 17 februari vanaf 12 uur. Kies de 20 beste nummers of voeg er zelfs liedjes aan toe!

Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de meest gedraaide carnavalliedjes van 2023. Laat je stem horen en bepaal jij de Carnaval Top 100!

KLIK HIER

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen