HomeKnokke-HeistBinnen 5 maanden gaan wij opnieuw in Lock down

Binnen 5 maanden gaan wij opnieuw in Lock down

De stranduitbaters vzw Knokke-Heist hebben met de volle steun van heel wat stranduitbatingen langs de Belgische kust, Burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote en Burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker een open brief opgesteld. Terrassen zijn broodnodig en mag geen taboe meer zijn. Ze zijn veilig en noodzakelijk.

Open Brief:

Na 2020, werd er gezegd, 2021 wordt beter. Het werd ons bijna beloofd. Ook ik dacht dit en zei dit tegen al mijn klanten. Ook tegen de kinderen die hun papieren bloemen business achteruit zagen gaan en de couteaux-schelpjes er wat vereenzaamd zagen bij staan. Het kon altijd slechter, zie maar naar de evenementensector, de feestzalen bijv. Deze mensen hebben ondertussen nog steeds geen enkel perspectief en hopen nu enkel maar dat andere sectoren versoepelingen krijgen zodat ook zij weer aan versoepelingen kunnen beginnen denken.


Toen alle stranduitbatingen opnieuw aan de slag gingen met de opbouw, hadden we verse moed. Dit wordt beter, we kunnen reeds aan de slag en die terrassen komen wel in orde. Echter werd daar een stokje voor gestoken. Bleek dat Horeca Vlaanderen zelf geen vragende partij was. Opnieuw een domper na vorig seizoen, toen we ook maar 3 maanden hebben kunnen werken. Wordt het opnieuw zo’n seizoen? Want nu mochten we als stranduitbating open gaan, een kans die we moesten grijpen kregen we te lezen. Echter, enkel met verhuur van ligbedjes en enkel met raamverkoop van niet-alcoholische dranken, terwijl iedereen zijn eigen dranken, in Knokke-Heist zelfs alcoholisch, gewoon mag meenemen.

Als kers op de taart MOETEN de toiletten toegankelijk zijn als openbaar toilet. Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is en we eigenlijk alleen maar open zijn om sanitaire ruimte te voorzien. Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen verkrijgen, zelfs als partybox. De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden. Men verbood ons alcohol te schenken mbt regels ivm take-away & maaltijden, maar vooral ook om geen losbandigheden te hebben. Wel, nu giet de klant door, vaak dubbele porties terwijl wij alles afmeten en portie per portie inschenken. Ook op het vrije strand wordt er gretig gebruik van gemaakt van eigen dranken, waarbij de groepen al snel aanzwellen tot 8 à 10 personen, terwijl wij kunnen zorgen voor een afgelijnde, gestructureerde bezetting per groepjes van maximaal 4 personen. Dus wat is nu veiliger? Dat wij dit gecontroleerd doen, of dat we de mensen maar laten doen en we 2x verliezen: omzet & gezondheidsrisico’s.


Straks komt Hemelvaartweekend eraan. Bij mooi weer een topper, om niet te zeggen dé topper van het voorjaar voor de hele kusthoreca. Als er geen terrassen of volledige horecazaken open mogen, kunnen wij dit op deze manier niet aan. Ik durf zeggen dat we specialisten zijn in crowd-management, wij weten perfect hoe we een groot aantal mensen veilig kunnen opvangen binnen onze stranduitbatingen, en hebben dit ook reeds bewezen. Met aangeduide looplijnen, veelvuldige handgelstations, iedereen per bubbel gaan indelen op terras én onze ligbedjes met windschermen die eigen hoekjes creëren. Daar kloppen we onszelf op de borst, dat hebben we in 2020 heel goed gedaan. Net zoals de horecasector een uitstekende job heeft geleverd.


We vragen aan Matthias de Caluwé het de mensen te gunnen die het aandurven om hun terras open te doen. Wij zijn het gewoon om rekening te moeten houden met het weer, wij doen het al jaren en moeten op 5-6 maanden ons jaar kunnen maken terwijl onze kosten het hele jaar blijven doorlopen en we in de winter heel veel voorbereidingswerk en investeringen hebben te doen zonder inkomsten. Wij durven dit aan, wij kunnen helpen zorgen voor meer risicospreiding.

We zijn ervan overtuigd dat er talrijke horecazaken zijn bij ons op de zeedijk die dit ook willen, of horecazaken met speeltuinen, grote terrassen enz. Neem ons dat niet af en ga niet rechtlijnig staan tegenover de “enkel terrassen-piste”. Ook wij hebben een geregistreerd kassa-systeem, ook wij moeten voldoen aan de BTW-tarieven van de horeca. Laat ons zelf kiezen wat we willen doen en of we de sprong willen wagen al dan niet met premies. Uiteindelijk creëert elke tewerkstelling of verkoop extra BTW, RSZ en extra belastingen die kunnen aangewend worden om de steunmaatregelen te helpen bekostigen.


Dezelfde vraag stellen we aan onze Premier: Schep aub orde in de wanorde, want nu hebben we regels die niet meer te vereenzelvigen zijn met bepaalde verboden. Als u iedereen nog ‘tous ensemble’ wil horen zeggen, moet u geloofwaardig blijven. We mogen straks opnieuw het vliegtuig op, we mogen op het openbaar vervoer zitten, we mogen de supermarkten in met winkelkarretjes die al duizenden handjes gepasseerd zijn, en zo zijn er tal van voorbeelden. Maar op een terras zitten in de buitenlucht, mét de correcte afstanden tussen de tafels, tussen de mensen, mét de looplijnen om drankjes te halen, mét meer dan voldoende handgels voorzien, gecontroleerd door de uitbater hoe de mensen zich gedragen en met hoeveel de mensen plaats nemen, waarbij wij zelfs nog eens worden gecontroleerd door politie en hun camera’s.

Dit in de best geventileerde omgeving van België aan de zee, terwijl de studie van het Ierse HSPC heeft bevestigd dat slechts 1 op de 1000 besmettingen buiten plaatsvindt. Uiteraard hopen we dat de horeca volledig open mag, dat zou ook maar terecht zijn. Maar indien niet, beste Premier, beste Matthias, gun het diegene die het wel willen, want voor ons is het binnen 5 maanden, waarbij de winter steeds dichter komt en we die nog eens moeten zien te overbruggen, opnieuw lockdown.


Namens de Stranduitbaters Knokke-Heist i.s.m. talrijke collega’s langs de Belgische kust.

5 REACTIES

  1. Machtig initiatief, goed geschreven, verstaanbaar en uit het hart. We duimen mee voor een positief, snel en hopelijk niet rond de pot draaiend antwoord!

  2. we kunnen naar een meer genuanceerd ,aangepast en intelligent preventief anticovid kontakt preventie system overgaan ,waarbij een zeer aktieve en verantwoordelijke bijdrage van de alle burgers,ook studenten wordt gevraagd.
    dr paul

  3. De cijfers van de ziekenhuisopnames zien er zeker allesbehalve goed uit. Men moet het zeker niet in de schoenen van de horeca schuiven maar vooral de verantwoordelijkheid leggen bij degenen die vierkant hun voeten aan de regels vegen. Enkele dagen geleden zag ik enkele jongemannen hun wagen vullen met bakken bier. Het waren Franstaligen. Ze zullen zeker dat bier niet meegenomen hebben naar Brussel of Wallonië maar naar één of ander feestje op een appartement. Dan was er een man die voor tien personen barbecuevlees kocht, ook niet om in de diepvries te stoppen volgens mijn bescheiden mening. Dan had je in het voorbije weekend de lockdownfeestjes of feesten in appartementen en zelfs in hangars waar een jongeman jammerlijk het leven liet door van het vierde verdiep naar beneden te storten tijdens een poging om zich te verstoppen voor de ordediensten. Ik vraag me dan ook af of het in de horeca niet veiliger zou zijn daar er vooral op de terrassen controle kan uitgeoefend worden want als die onverantwoordelijken zo verder doen en eigen feestjes blijven organiseren, want wat we zien op TV is maar het topje van de ijsberg, zullen we dit jaar zelfs de zomer op onze buik mogen schrijven. Ook op het strand houden ze zich niet aan de regels. Groepen van meer dan tien die zich bezatten aan wijn, bier of andere dranken zijn zeker géén uitzondering. Vorig jaar was er nog wat discipline daar de schrik er goed inzat en de regels strenger waren. Nu gedragen sommigen zich precies als vóór covid-19 er was.

  4. eerste lijn opvoeding: discipline van de burger ! Denk aan verpleegkundigen , dokters en vrijwilligers die op zijn, leeg. en vergeet de burger die al meer dan een jaar op zijn tanden bijt om zich gezond te houden en de dupe zijn van het niet civiel handelen van een hele hoop betweters.

    • Ik ben het volledig met u eens beste roerdomp maar veel mensen hebben nooit discipline geleerd en ik heb het hier zeker niet over het leger. Ook in vele scholen zien leerkrachten machteloos toe hoe leerlingen, ouders en zelfs grootouders steeds meer de plak zwaaien ten koste van hun kinderen of kleinkinderen maar het zal ze worst wezen. Als ze maar goede scores halen anders dreigen sommigen zelfs met veranderen van school. Als je vroeger een straf kreeg van de meester of de juffrouw kreeg je ze thuis meestal nog eens dubbel maar de tijden zijn veranderd en niet altijd in positieve zin. Nu viert het “elk voor zichzelf egoïsme” hoogtij. Er wordt geen rekening gehouden met degenen die zich dag en nacht uitsloven om mensenlevens te redden of het sterven te verzachten, als zij het maar goed hebben of als het maar niet in hun omgeving gebeurt, een ver van mijn bed show als het ware. Als ze maar naar feestjes en festivals kunnen gaan zonder rekening te houden met de gezondheid van een ander. Gelukkig zijn er nog mensen die wél nog empathie hebben met wie zich inzet voor het goede en deze moeten moeten we zeker indachtig zijn want ik ken er zo veel.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers