Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Bloed geven in coronatijd kan veilig

Bloed geven in coronatijd kan veilig

Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn de bloedinzamelingen niet meer hetzelfde als voorheen. We merken ook een terugval. Nochtans word er alles aan gedaan om de inzamelingen veilig te laten verlopen. Ontsmettingsproducten, mondmaskers, afstandsregels,….hebben een prominente plaats gekregen. Donoren worden ook uitdrukkelijk gevraagd om niet te komen donoren als ze zich ziek voelen. We raden zelfs ook aan om hun eigen pen mee te brengen. Maar één van de belangrijkste maatregelen die genomen is, is dat alle donoren zich vooraf moeten inschrijven om bloed te komen geven. Zo proberen we de donaties te spreiden en wachtrijen te vermijden, en is er ook minder kans op fysiek contact tussen donoren. En indien er een wachtrij mocht ontstaan word er goed toegezien dat de 1.5m regel wordt gerespecteerd,  aldus Peter Warlop van Rode Kruis Knokke-Heist.

Al deze voorschriften hebben ons ook verplicht om uit te kijken naar grotere locaties om de social distance regels te kunnen naleven. Zo hebben we, voor onze bloedinzamelingen van mei, onze eerste in coronatijd,  in samenspraak met de gemeente, tijdelijk onderdak gevonden in de ‘Sint-Niklaaskerk’ in Westkapelle en in de sporthal ‘De Stormmeeuw’ in Knokke, dit ter vervanging van respectievelijk onze lokalen en ‘Basisschool De Pluim’. We hebben toen onze inzameling voor de eerste keer volgens de nieuwe voorschriften georganiseerd en met succes. De opkomst was toe, rekening houdend dat we toen midden in golf één zaten, hoger dan verwacht, de vooraf aangekondigde veiligheidsmaatregelen en het verplichte inschrijven hebben de donoren niet weerhouden om te komen geven. Dit verheugd ons enorm zegt verantwoordelijke Bloed Isabelle Boudens.

5 & 6 augustus is er traditiegetrouw onze bloedinzamelingen in ons tentendorp op het Rubensplein in Knokke. Vanwege z’n locatie op enkele meters van de dijk en strand is dit een unieke bloedinzameling in Vlaanderen. Elk jaar proberen we hieraan extra aandacht te besteden temeer er in deze periode heel veel vakantiegangers aan de kust zijn. Twee jaar terug kregen we veel persaandacht met de werving van donoren op de dijk door middel van golfkarretjes en vorig jaar was er de kleine Clara (P.I.D. Patiënt) die het gezicht was van onze zomerbloedinzameling.

Dit jaar willen we de aandacht vestigen op het veilig laten verlopen van een bloedinzameling in coronatijd, en aantonen dat niemand schrik hoeft te hebben om te komen doneren. We hopen terug naast onze vaste donoren ook deze zomer heel wat vakantiegangers te kunnen aanzetten om bloed te komen geven. De bloedinzamelingen hebben plaats op 5 en 6 augustus in het Tentendorp op het Rubensplein. Meer informatie vindt je op onze website  https://www.rodekruis.be/afdeling/knokke-heist/

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers